Picknicken op de orchideeën

Foto Koos Dijksterhuis
Foto Koos Dijksterhuis

Voorzichtig liepen we langs de duinvallei. Bloemgewijs is het één van de mooiste duinvalleien van Schiermonnikoog, Nederland, Europa. Er groeien rondbladig en klein wintergroen, minstens vier orchideeënsoorten, parnassia, stofzaad, vleugeltjesbloem en nog veel meer. Echt zo’n zeldzame plek, waar je niet zomaar overheen gaat stampen. Er ligt een zandpad dwars doorheen. Dat ligt er al jaren. Vroeger tussen hekken, maar in het kader van de openstelling zijn die al lang weggehaald. Openstelling is het toverwoord in het natuurbeheer. Bijna alle natuurgebieden zijn opengesteld, tot de kwetsbaarste parels aan toe. De openstelling van zulke parels ging hand in hand met een krimp van het ook al zo vaak genoemde draagvlak. Geen wonder, wie doneert voor natuurbescherming, doneert niet voor picknickplaatsen.

Ineens kwam over het pad een huifkar aanhobbelen, met een vrolijk gezelschap erin en met het logo van Natuurmonumenten erop. Een groep ruiters van de manege wilde de kar inhalen en toog er met een boog omheen, dwars door de orchideeën. De huifkar stopte. Een kleurig gezelschap van een stuk of vijftien toeristen verspreidde zich over de bloemen en zette zich in een kring om te picknicken. Geen van de aanwezigen leek zich bewust van de botanische weelde die vertrapt werd, niemand bukte zich naar een ontdekte zeldzaamheid.

Ik schudde mijn hoofd over deze interpretatie van natuurbeheer. Eén van mijn metgezellen zei: “maar je kunt toch niet alles afsluiten?”

Nee, dat zou niet goed zijn en hoeft ook niet. Duinpannen zat om te pciknicken. De picknickbanken zijn legio. Maar één van de waardevolste valleitjes des lands zou je toch moeten kunnen vrijwaren van colonnes ruiters, huifkarren en picknickende gezelschappen?

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 18 juli 2014)

Picknicken op de orchideeën
DELEN
Tags:                     

4 gedachten over “Picknicken op de orchideeën

 • 19 augustus 2014 om 15:59
  Permalink

  Dit stukje gaat over dezelfde vallei: http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1595969/2010/08/02/Wit-met-een-geel-hartje.dhtml

 • 18 augustus 2014 om 15:58
  Permalink

  Dank voor deze opbouwende reactie! Voor positieve berichten over Schier verwijs ik u naar tientallen afleveringen van het Natuurdagboek, ook te vinden op deze site. Dat betekent niet dat kritiek op narigeheid verzwegen moet worden, ook raakt het bij sommigen misschien een lange teen.
  Wie op die plek geen orchideeën ziet, is blind of heeft ze al vertrapt. Het getuigt van onwetendheid of van minachting van de natuur om uitgerekend op die plek te picknicken.
  Daar groeien 5 soorten ortchideeën, rondbladig en klein wintergroen, parnassia, stofzaad. vleugeltjesbloem, glidkruid en diverse soorten zegge. Zoek ze maar eens op in een plaatjesboek of op internet. En in de duinen natuurlijk! Nu u dat weet, zult u er vast niet meer met onwetende gezelschappen op neerploffen. En al helemaal niet met een huifkar met het logo van Natuurmonumenten. En anders zal ik u er een volgende keer zeker op aanspreken. Dank u.

 • 18 augustus 2014 om 15:26
  Permalink

  Sta voluit op de foto. Plekje was geen orchidee te zien. Wel opschietende wilgen.
  Orchideeën wel aan dames laten zien en over verteld. Kwam zelfs al een parnassia boven.
  Vraag mij af waarom Koos mij niet aansprak.
  Verwijdering van hekken had een toegevoegde waarde voor de natuurlijke ontwikkeling.
  I.p.v. negatief had dit hele verhaal ook een positieve wending kunnen hebben. Maar ja afkraken en niet overleggen gaat eenvoudiger. Heerlijk om Schiermonnikoog zo negatief in beeld te brengen. Wij eilanders zijn tenslotte maar een stelletje hurken en doen niets aan educatie voor de badgasten.
  Kreeg dit helaas allemaal wat laat in beeld.

 • 25 juli 2014 om 09:41
  Permalink

  Dit is uit mijn hart gegrepen. Is daar niet iets aan te doen? Natuurmonumenten neem je verantwoordelijkheid!

Reacties zijn gesloten.