Curriculum

Curriculum

Sinds 1993 leef ik van schrijf- en redactiewerk. Sinds 1997 doe ik dat als zelfstandig journalist, redacteur, tekstschrijver. Ik schrijf het liefst over natuur, landbouw, milieu en wetenschap en heb ervaring met vele genres.

Een greep uit mijn werkzaamheden:

 • Natuurdagboek Koos Dijksterhuis in dagblad Trouw
 • Interviews, reportages, achtergrondverhalen, nieuwsberichten, recensies, boeken, columns.
 • Teksten voor folders, brochures, websites, jaarverslagen, tentoonstellingen, onderwijsmateriaal.
 • Redactie- & correctiewerk van alle soorten tekst.
 • Plezierverzen voor bundels, websites en online-abonnees.
 • Vertaalwerk Engels > Nederlands.

Redactiewerk:

 • Redactie wetenschapsrubriek Zuiderlicht in maandblad Internationale Samenwerking (2001-2009).
 • Redactie enkele rubrieken in tijdschrift Vogels van de Vogelbescherming (1999-2010).
 • Redactie wekelijks TV-programma Adamsappel, op TV-Noord / TV-Drenthe, over onderzoek & wetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen (2002-2003).
 • Redactie kwartaalblad De Kleine Aarde (1994-1997).
 • Voorlichtingsmedewerker PATA-project voor landbouwontwikkeling in Noordwest- Pakistan (1990-1992).

Publicaties in onder meer:

NRC-Handelsblad
VolkskrantTrouwNieuwsblad & Dagblad v/h NoordenIntermediairNieuwsblad Stromen (Novem), Agrarisch Dagblad, Tijdschrift voor de Leefomgeving (Arcadis/Heidemij), MilieumagazineVogels (Vogelbescherming)Natuur & Milieu, Literair tijdschrift de Tweede Ronde (Van Oorschot), Vogelvrije Fietser (Fietsersbond)Triakel (Academisch Ziekenhuis Groningen / UMCG), MilieudefensieKleine AardeOnze Wereld, Bijeen, Universiteitskrant GroningenOp PadVice VersaGezond Bouwen & WonenKatholiek NieuwsbladFriesland PostIt Fryske Gea.

Teksten voor onder meer:

Rijksuniversiteit GroningenOnderzoeksinstituut AlterraAlgemene Spaarbank NederlandDHV ConsultantsUitgeverij RoodbontProvincie GroningenAdviesbureau EcoplanAll Over Tours Reisbureau, Towns & Development, Duikbond Groningen, Uitgeverij Uniepers Abcoude, Stichting Mensa Groningen, Nederlands Bureau Brandweerexamens,Stichting Natuur & MilieuVereniging MilieudefensieCentrum Ontwikkelingssamenwerking GroningenStichting Max Havelaar Utrecht.

DELEN

10 gedachten over “Curriculum

 1. Natuurdagboek in Trouw : Dit lawaai gaat ten koste van de natuur. 4 jan.2018.
  Helemaal mee eens. En wat dacht u van de vuurwerkshows op koningsdag,als veel vogels zitten te broeden?

 2. Oh, ik geloof dat ik die niet gestuurd heb. Als ik nog een belletje kan vinden, zal ik m sturen.

 3. Geachte heer Dijksterhuis,

  Hoezo kun je het in Groningen wel schudden wat de vroege bloei van sneeuwklokjes betreft? ’t Is maar net waar je kijkt of zoekt. Bij mij, in Loppersum (ligt in Groningen zoals u wellicht weet) bloeiden de eerste al in december, inderdaad gewone nivalis en inderdaad erg vroeg dit seizoen.
  Met vriendelijke groet, Jan Wierenga.

 4. Geachte heer Dijksterhuis,

  Met veel belangstelling en plezier lees ik uw collums. Vanochtend viel mijn oog op de bij het art. geplaatste foto. Dat is volgens mijn geen Chelidonium majus (stinkende gouwe). Mogelijk nagelkruid of een andere roosachtige, mogelijk een ranonkelachtige. Graag uw reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Wim Hoek

 5. Geachte hr. Dijksterhuis, beste Koos,

  Gisteren zag ik in een tuin in Heemstede een insect dat op een wesp leek, maar het duidelijk niet was. Het moest wel mimicry zijn. Ik fotografeerde het zo goed en zo kwaad als het ging en kwam later al zoekend op internet etc. er achter dat het wellicht een Kleine Harsbij of een Gele Tubebij was. Maar zeker ervan was ik niet. Kunt u me zeggen wat het is? Ik kan alleen in deze mail geen foto meezenden. Hoe doe ik dat dan?
  Hoor het graag even.
  Met vr. groet, Fred Meijnhardt, Leersum

 6. In natuurdagboek van 5 augustus in de trouw “balletdansers boven zee’ vermeld je het aantal van hooguit 15000 broedgevallen op Griend. Controleer dat nog even bij NM. Het zijn er niet veel meer. Groeten Jan van Dijk Oosterend

 7. Geachte heer Koos,
  ik ken u uit de Trouw en weet dat u een natuurliefhebber bent. Daarom ben ik zo brutaal te vragen of u deze site http://www.stophetzwanendriften.nl/ en petitie zou willen ondertekenen en verspreiden? Dat zou heel mooi zijn en misschien valt hier wel een cartoon van te maken ook!….. Dank en dank ook dat u de natuur promoot!

 8. Graag voor de poes van onze vrienden,die het zelf niet nodig vinden,een kattebelletje,als ze er nog zijn.(Trouw)
  Hun adres is Wildenberg 1
  7921XX Zuidwolde.
  (fam.Blanksma)
  Ik zal persoonlijk de kat de bel aanbinden,dat beloof ik!
  Helemaal met u eens!
  Ronald.

 9. Een teken van liefde is het beslist niet om bij een levende soortgenoot de ogen uit te pikken. Het is een lekker hapje en misschien ook overwinningsroes. In de achtervolging van een rivaal vliegt die zich tegen het raam en kan de achtervolger er nog even op inhakken. Dat gebeurt vaker.

 10. Ik heb een vraag. Naar aanleiding van een artikel in Trouw, waarin beschreven werd dat meesjes de hersens van andere kleine vogeltjes oppeuzelden de volgende vraag.
  In het voorjaar 2012 vloog een van de 2 meesjes die elkaar het hof maakten tegen ons raam en bleef bewusteloos liggen, oogjes dicht. De andere kwam zo nu en dan even kijken en later bij de kop pikken. Na 10 minuten ging ik eens van dichtbij kijken en wat zie ik? Het meesje leeft nog, is weer helemaal bij, maar zijn of haar beide oogjes zijn er uitgepikt. Was dit een teken van liefde? Doe je ogen weer open of, ………………… smullen van zachte delen? Komt dit meer voor?? Groet, Bertus

Reacties zijn gesloten.