Houtwormjagers

Houtwormjagers

Huismierkever. Foto Koos Dijksterhuis
Huismierkever. Foto Koos Dijksterhuis

Onze woonkamer wordt snel warm, als de zon schijnt. Vanwege de uitstekende isolatie blijft het vervolgens warm. Daalt de temperatuur onder de 18, dan springt de vloerverwarming bij.

Wij dachten dat die vloerverwarming bij strenge vorst ontoereikend zou kunnen zijn, en al komt strenge vorst bijna niet meer voor, je kunt nooit weten. Het werd onlangs toch een keer min 6 ’s nachts. Wij wilden voor de zekerheid een houtkachel. Wel zo gezellig bovendien. Het werd een klein kacheltje, met dubbele verbranding, dus zo min mogelijk uitstoot. We kunnen waarschijnlijk nooit zoveel stoken om het broeikaseffect van een uurtje vliegen met een F-35 te evenaren.

Hout zat, en we hebben al een stuk of dertig bomen geplant, zodat we ook in de toekomst hout hebben. Als moderne machthebbers onze energievoorziening uit kunnen schakelen, of als energie onbetaalbaar wordt, kan het geen kwaad een simpel kacheltje achter de hand te hebben.

We hebben deze winter vijf keer een uurtje gestookt – het bleef de hele avond warm.

Naast de kachel staat een bak (zo’n huif van een oude naaimachine) vol hout. Berken- en beukenhout, onder andere. Toen de middagzon op het raam scheen en de vensterbank subtropisch warm werd, kropen daar twee kevers rond. Slanke kevers van ruim een centimeter lengte, zwart met een bruin nekje. Ik had geen idee welke soort, maar internet bood soelaas: huismierkevers. Vrouwtjes – de mannen hebben een zwarte nek.

Ze leken wel wat op mieren en ze zaten in huis. Maar daar zitten ze niet altijd. In het wild leven ze op en in dood hout, waar ze op onder meer houtwormen jagen. De kevers in huis kwamen vast uit het haardhout. Maar misschien kwamen ze ook door de schoorsteen van de zolder, waar vele houtwormtunneltjes te zien zijn. Houtwormen zijn kleine kevertjes wier larven hout eten, waarbij ze een tikkend geluid maken. Vandaar hun bijnaam doodskloppertje. Er zou geen levende houtworm meer in huis zijn, al is dat misschien onwaarschijnlijk op een 150 jaar oude zolder van hout. Maar we hebben geen houtwormen horen tikken of vers zaagsel gevonden… En anders mogen de huismierkevers op jacht!

(Natuurdagboek Trouw, maandag 7 april ’25)

 

DELEN

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *