Jagende jagers op zee

Jagende jagers op zee

Kleine (L.) en kleinste jager (R). Fotos Koos Dijksterhuis
Kleine (L.) en kleinste jager (R). Fotos Koos Dijksterhuis

Jagers zijn roofmeeuwen die meeuwen hun voedsel afpakken. Er komen in Europa vier soorten voor: de grote, de middelste, de kleine en de kleinste jager. Als er een nieuwe soort wordt ontdekt die nog kleiner is, dan wordt dat wellicht de allerkleinste jager.

Vanuit de boot waarmee we zaterdag op zee voeren, zagen we tien kleine jagers en twee kleinste. Kleinste jagers zag ik veel op Groenland, waar ze op de toendra broeden. Voordat deze zich aandiende, had ik er in Nederland nooit een gezien. Kleine jagers zie ik in september soms bij Schiermonnikoog. Ik vind dat altijd geweldig. Ze gedragen zich als roofvogels; ze zijn ongelooflijk snel en wendbaar en volhardend. Een grote mantelmeeuw legt het af tegen een kleine jager. Zeevalk zou een goede naam zijn.

Kleine jagers zijn met afstand de meest geziene jagers in Nederland. Kleinste jagers zijn veel schaarser en middelste jagers komen slechts zelden in het vizier van over zee turende vogelaars. Vroeger kon je nog wel eens een grote jager tegen komen, maar die kans is de laatste twee jaar sterk geslonken. Van de grote jagers in de broedkolonies bij Schotland is minstens 70 procent weggevaagd door vogelgriep. Misschien herstellen de aantallen zich, als de overlevende vogels resistent worden en er geen nieuwe variant van het virus opduikt. Dan nog duurt dat herstel tientallen jaren. Eerst werden zeevogelkolonies vanuit bootjes met geweren beschoten, toen werd hun voedsel weggevangen en nu trakteren we ze op een epidemie uit de intensieve pluimveehouderij.

Kleine jagers lijken minder rigoureus te zijn weggevaagd. We haalden ons hart op aan die acrobaten boven zee. Het lijken ongeleide projectielen maar ze beheersen de vliegkunst als geen ander. En ze zijn mooi! In de zomer hebben kleine jagers twee uitgegroeide middelste staartveren. Bij kleinste jagers zijn die nog veel langer, en zijn er in de winter stompjes van te zien.

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 13 oktober ’23)

 

DELEN
Reacties zijn gesloten.