Afscheidsvlinder

Oleanderpijlstaart. Foto Ellis Castel
Oleanderpijlstaart. Foto Ellis Castel

Soms menen mensen tekenen te ontvangen van pas overleden dierbaren. Een knipperende lamp bijvoorbeeld. Lampen kunnen knipperen, maar alleen als ze dat kort na een overlijden doen, wordt het verband met overledenen gelegd. Een lamp laten flakkeren… als een overledene iets te zeggen heeft, kan ie dat toch beter ergens opschrijven? Of iets kenmerkends doen? Maar misschien heb je het als overledene niet voor het kiezen.

Ooit stierf een buurman van me waar ik bij was. Zijn weduwe kreeg vervolgens en paar keer een kikker in huis en sloot een verband niet uit. Buurman zaliger zag niet groen, sprong noch kwaakte maar was wel kaal, dus het zou kunnen. Kus de kikker, stelde ik voor…

Onlangs kreeg ik kreeg ik dit bericht: ‘Deze komt uit het rouwboeket van mijn moeder vliegen. Het lijkt erop dat m’n ma nog even langs fladdert.’ De afzender heet Ellis Castel. Ze stuurde een foto mee van een prachtige, grote vlinder: een oleanderpijlstaart. Oleanderpijlstaarten worden heel soms in de zomer of herfst in Nederland gezien, vooral in het zuiden des lands. Het zijn trekvlinders uit Zuid-Europa. De laatste jaren zijn ze er wat meer, wat aan klimaatverandering kan liggen. Maar waarschijnlijk liften ze meestal met bloemen mee. Dat hoeven niet per se oleanders te zijn. Oleanders zijn bij deze vlinders in trek als waardplant voor hun eitjes en rupsen, hoewel ze volgens de Vlinderstichting in gevangenschap ook genoegen nemen met maagdenpalm en liguster. Als vlinder drinken ze nectar van nachtbloemen, zoals die van kamperfoelie.

De vlinder in kwestie brengt de dag door tussen de bloemen van het boeket en begint in de schemer te fladderen, mailde haar gastvrouw. Oleanderpijlstaarten zijn dan ook nachtvlinders, zoals alle pijlstaarten.

Als je het als overledene voor het kiezen hebt, zou ik het wel weten. Na mijn dood word ik geen flakkerende lamp. Een oleanderpijlstaart vind ik een stijlvol afscheid.

(Natuurdagboek Trouw, woensdag 18 oktober ’23)

 

Afscheidsvlinder
DELEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *