Stormmeeuwen stadsmeeuwen

Stormmeeuwen stadsmeeuwen

Stormmeeuwen nest op auto. Foto Rutger Polder
Stormmeeuwen nest op auto. Foto Rutger Polder

Tijdens de vierde broedvogelinventarisatie in Alkmaar trof vogelaar Rutger Polder stormmeeuwen aan bij een nest op het dak van een auto. Misschien zou het nest een rondje stapvoets rijden overleven, maar waarschijnlijk stond die auto al een tijd stil.

In Alkmaar broeden stormmeeuwen op daken, zoals zilvermeeuwen dat in meer steden doen. Voor Alkmaarders zijn het allebei meeuwen, het is al heel wat als mensen meeuwen van andere vogels weten te onderscheiden, en dat er in Nederland een stuk of tien soorten meeuwen voorkomen, nou ja. Meeuwen zijn meeuwen en betekenen gekrijs, gepoep en gesjor aan vuilniszakken.

Stormmeeuwen zijn wit met grijze vleugels. Ze lijken op zilvermeeuwen maar zijn veel kleiner en hebben een vriendelijker gezicht, dankzij een boller voorhoofd en ogen zonder frons. Ze hebben geen zwarte kop met rode snavel, zoals kokmeeuwen, maar een witte kop met gele snavel.

De meeuwen nestelen in fietsenstallingen, wegbermen, op daken, hagen, parkeerterreinen en dus ook op auto’s. Er broeden zo’n driehonderd paartjes stormmeeuwen in Alkmaar. Dat zijn zeshonderd meeuwen, en met wat vrijgezellen en de nieuwe generatie erbij kunnen het er zomaar duizend zijn. Nou wonen er zowat honderd keer zoveel mensen in Alkmaar, die plastic vuilniszakken buiten zetten en lege chipszakken laten rondslingeren. Meeuwen ruimen de kliekjes van mensen graag op.

Meer nog dan opengepikte vuilniszakken of poep ergeren mensen zich aan angstaanjagende duikvluchten van de meeuwen en aan het luidruchtige gebedel van hun jongen. Daar kun je in de lente wakker van worden. De gemeente stuurt gratis iemand langs om eieren te vergiftigen. Wat er met kuikentjes gebeurt, weet ik niet. Volwassen meeuwen worden soms geschoten.

Rutger Polder fietste nog even langs die auto. Het nest was verwijderd.

(Natuurdagboek Trouw 3 juni 2014)

DELEN
Reacties zijn gesloten.