Slakken op aas

Slakken op aas

Vleesvlieg en slak en wesp op dode kerkuil. Foto Rob Bijlsma
Vleesvlieg en slak en wesp op dode kerkuil. Foto Rob Bijlsma

Als de cavia’s eens een stuk paprika laten liggen, zit er ’s morgens een naaktslak op. Laatst zag ik een naaktslak op sigaretten-as en een keer één op een drol. Iemand mailde mij over haar verbijsterende ontdekking dat ze een naaktslak op een dood vogeltje had gezien. Eten slakken aas?

Jazeker, naaktslakken zijn berucht vanwege hun verwoestende uitwerking op aardbeien, hosta’s en gouden regens, maar ze eten ook aas, ze eten bijna alles. Een weerloos jong vogeltje wordt levend opgevreten, althans, als het vogeltje grotendeels opgevreten is, leeft het niet meer.

Vogelonderzoeker Rob Bijlsma vertelde me over fluiters. Dat zijn kleine, groen-met-gele bosvogels. Ze zijn hier alleen ’s zomers en het aantal zingende mannetjes dat uit Afrika komt, verschilt van jaar tot jaar. Als er veel zingen, lijkt het een goed fluiterjaar, maar er kunnen nog zoveel mannetjes zijn, zonder vrouwtjes komt er niets van broeden. Dit jaar kwamen de mannetjes vroeg, maar de vrouwtjes laat, wellicht door de aanhoudende noordenwind. En als er al veel vrouwtjes zijn en de fluiterpaartjes bouwen hun nestjes, dan komt er soms van de jongen nog niets terecht.

Zo blijkt het broedsucces lager te zijn in seizoenen met veel naaktslakken. Fluiters broeden op de grond. De kuikens zijn een makkelijke prooi voor naakslakken.

Rob mailde een foto met een dode kerkuil waarop een naaktslak zit. Er kruipt ook een wesp in de dode uil. Wespen eten vlees. De derde kostganger is een vlieg. Een groene vlieg. Het lijkt een groene huisvlieg, maar het is een groene vleesvlieg. In de grote, lange ader midden op de vliegenvleugel zit bij huisvliegen een ronde bocht en bij vleesvliegen een scherpe hoek.

(Natuurdagboek Trouw 2 juni 2014)

DELEN
Reacties zijn gesloten.