Honingbij tankt bij

Honingbij tankt bij

Honingbij. Foto Koos Dijksterhuis
Honingbij. Foto Koos Dijksterhuis

Zolang het warm is, vliegen er honingbijen. Die moeten dan wel af en toe nectar of andere zoete brandstof kunnen innemen. Vliegen kost energie. Bijen worden er warm van, zeker honingbijen, want die dragen een bontje. Ze zijn er op maartse lentedagen altijd snel bij en kunnen de winter overleven. Met hun gefladder houden ze hun winterverblijf in een holle boom, een kast of korf op temperatuur. Als u een minuut zo snel mogelijk als een pinguïn met uw armen klapwiekt, krijgt u het waarschijnlijk warm en wordt u moe. Maar hoe snel u ook klapwiekt, u haalt het niet bij een honingbij. Die slaat, lees ik op internet, per seconde 230 keer haar of zijn vleugels uit.

Nu, in de nazomer, sterven er veel bijen. Zo blijven er minder over die op de wintervoedselvoorraad aangewezen zijn. De mannetjes, die zelf geen bal uitvoeren maar zoals bij de meeste diersoorten een nauwelijks bredere functieomschrijving hebben dan die van zaaddonor, worden na de paringsvlucht verstoten. De werksters jagen de achterblijvers het nest uit, zo nodig met hun angel.

Die mannetjes, darren genoemd, vliegen wanhopig rond op zoek naar zoetigheid. Ze hebben nooit voedsel gezocht, ze werden als baby’s gevoed door de werksters, en nu moeten ze ineens de kost verdienen. Zwalkend vliegt er een ons keukenraam binnen.

De zwalker strijkt neer op de vensterbank. Hij stapt snuffelend rond richting fruitschaal. Mijn geliefde, altijd zeer begaan met het lot van ten dode opgeschreven dieren, serveert een theelepeltje met een 50% oplossing van honing in warm water.

Zo wordt de dar alsnog gevoed met wat bijenwerksters geproduceerd hebben.

Bijgetankt vliegt de bij weg, om de volgende dag weer te komen. Dagenlang bezoekt de bij ons voor zijn druppel honingwater. Het zou telkens een andere bij kunnen zijn, maar uit romantische overwegingen doen we of het dezelfde is.

Dan wordt het korte tijd herfstig. De bij keert niet meer.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 6 oktober ’23)

 

DELEN
Reacties zijn gesloten.