Wolken als olifanten

Wolken als olifanten

Wolken. Foto Koos Dijksterhuis
Wolken. Foto Koos Dijksterhuis

Dit is de tijd van woeste luchten en lichten. Donkergrijze wolken waaronder de lage zon door een schoon geregende of -hagelde lucht priemt en de rietkragen, weilanden en herfstkleuren in vuur en vlam zet. Je zou ze Hollandse luchten kunnen noemen, maar ik zie ze in Groningen. De Hollandste luchten herinner ik me trouwens uit Ierland en zelfs Oostenrijk.

Hollandse luchten zijn een door Hollandse meesters geschilderde mythe. Maar een land dat zijn landschap verwoest met asfalt, beton, golfplaat, drijfmest en vergif moge blij zijn dat het zijn wolkenluchten nog heeft. Stel dat iemand een vierde Tesla kon kopen met de opbrengst van een verkwanselde wolk, dan zouden we allang geen wolken meer hebben.

Wolken. Foto Koos Dijksterhuis
Foto Koos Dijksterhuis

De mooiste lucht die ik ooit zag bestond uit enorme ruimtes tussen donderwolken waardoor ik in een vliegtuig daalde naar Lahore in Pakistan, waar ik toen woonde. Het was nog nacht maar de weerlicht veranderde de wolkenkamers in kortstondig helverlichte kathedralen. Lila, fluorescerend groen; schitterend. Het vliegtuig kegelde heen en weer en op en neer, en via de intercom prevelde de piloot tot Allah in Wiens bescherming we veilig landden. Daarmee deed de piloot de bijnaam van Pakistan International Airlines (PIA) eer aan: Please Inform Allah.

Kathedralen; dat was mijn associatie. Iedereen, zelfs de meest notoire verkwanselaar van natuur, heeft weleens een beeltenis gezien in een voorbijschuivende wolk. Ik vond het als kind miraculeus als ik al die figuren over zag drijven, terwijl ik mijmerend op mijn rug lag. Ik herinner me dat ik  vaak olifanten zag. Grijze olifanten en witte, en in ochtend- of avondlicht zelfs roze olifanten.

Tegenwoordig vind ik het miraculeuzer dat de ene wolk naar links en de andere naar rechts lijkt te zweven. Maar dat is iets voor in de zomer. Nu is het tijd voor zo’n loodgrijze dreigwolk in december met de zon eronder en misschien een regenboog.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 7 december ’22)

DELEN
Reacties zijn gesloten.