Witte reus

Witte reus

Witte reus, Foto Jeanette Essink

Kent u de witte reus? Nee, geen wasmiddel, het wasmiddel heeft een grotere naamsbekendheid, maar de witte reus bestaat al veel langer. Het is een zweefvlieg.

De witte reus heeft een witte band over zijn voorlijf. Aan dat witte dankt hij ook zijn tweede naam: ivoorzweefvlieg, wat overdreven is, want de vlieg is grotendeels zwart.  Voor een zweefvlieg is het een zware jongen, dus dat reus klopt wel.

Zweefvliegen hebben twee vleugels en zijn vliegen die op wespen, bijen of hommels lijken. Wespen, bijen en hommels hebben vier vleugels. Onder mensen heeft het jezelf zijn hoog aanzien, maar onder zweefvliegen heeft het imiteren van andere insecten grote voordelen. Je kunt er afschrikwekkend door worden voor insecteneters en je kunt onopvallend iets stelen uit een bijennest of er je eitjes in leggen. Dat laatste doet de witte reus.

Qua postuur en kleurenpatroon doet de reus aan een hommel denken. Maar er zijn zweefvliegen die hommels beter nadoen. Onze held heeft niet eens haartjes, zoals hommels.

Waar een open plek in het bos lekker warm wordt, is de witte reus in zijn element, zeker als daar bloemen bloeien, braambloesem bijvoorbeeld. Witte reuzen snoepen nectar en stuifmeel uit de bloemen. Fastfood. Een voedzaam dieet hebben ze al gevolgd als larve, in een wespennest. Witte reuzen leggen hun eitjes in wespennesten in de grond. Veel soorten wespen leven wel in groepen, maar maken geen nest van cellulose. Ze nestelen in een ondergrondse burcht van zand.

Witte-reuslarven leven onder in het wespennest. Ze eten afval en dode wespenlarven. De wespen hebben er dus weinig last van, integendeel, het opruimen van dode larven is wel zo hygiënisch.

DELEN

Eén gedachte over “ Witte reus

  1. Hallo Koos, een heel leuk verhaal over een beestje dat ik goed ken. Ik wou het zelf geschreven hebben. Toch een verzoekje: zet er de latijnse naam ook bij. Als iemand door je verhaal ge-inspireerd raakt, kan die tenminste googelen op veel meer foto’s van deze en andere vliegen. Die vind je niet met (“witte reus” AND vlieg). Ik heb zelf nog geen vliegensite, maar hoop daar wat aan te doen. Groet, Jan

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.