Witte reigers

Witte reigers

Kleine en grote zilverreiger Foto’s Koos Dijksterhuis
Kleine en grote zilverreiger. Foto’s Koos Dijksterhuis

De eerste meldingen van “witte reigers” heb ik binnen. Vooral in de herfst krijg ik er berichten over. Kennelijk vinden mensen ze nog steeds bijzonder, en dat zijn ze ook, alleen niet qua aantal. Of juist wel, want maar weinig vogels schoppen het in veertig jaar van zeldzame dwaalgast tot algemene broedvogel en overwinteraar.

Er zijn ook reigers met een grijze rug en een witte borst, die er van voren wit uitzien. Die heten blauwe reigers, al zijn ze niet blauw. Er zijn in Nederland twee soorten witte reigers algemeen, en die heten zilverreigers, al zijn ze niet zilverkleurig. De meldingen gaan meestal over grote en soms over kleine zilverreigers.

Beide zilverreigers broedden eind jaren zeventig voor het eerst in Nederland. Ik fietste uit Amersfoort zestig kilometer naar de Knardijk om ze te zien en oh wonder, ik zag ze ook nog allebei. Opgewonden fietste ik zestig kilometer terug.

En nu broeden er tientallen paren kleine en honderden paren grote zilverreigers in Nederland. Het leeuwendeel van de kleine woont in het deltagebied en op de Waddeneilanden; Texel en Schiermonnikoog vooral. Op Schier verzamelen zich in de herfst tientallen kleine zilverreigers in de Westerplas. De meeste trekken naar Zeeland, enkele blijven ’s winters op het eiland. Ze zijn niet zo vorstvast als hun grote neven.

Grote zilverreigers zijn er in de winter juist nog veel meer dan in de zomer. Vanuit het oosten komen ze bij ons overwinteren. Hun witte verschijning is overal te zien: in wateren en moerassen, op weiden en akkers, uit de trein en uit de auto.

De grote is groter en heeft een langere nek dan de kleine. De grote heeft een gele, de kleine een zwarte snavel. Hun voeten keren die verdeling om: de grote heeft zwarte tenen, de kleine gele. Die tenen zijn bij twijfel het doorslaggevende onderscheidingskenmerk. Het formaat van vogels is zonder vergelijkingsmateriaal moeilijk in te schatten.

(Natuurdagboek Trouw dinsdag 22 oktober ’19)

DELEN

Eén gedachte over “ Witte reigers

  1. Ten zuiden van Zevenbergen Noord-Brabant zitten er ook een stuk of tien in de akkers.

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.