Winterse vogels geven Arctisch gevoel

Winterse vogels geven Arctisch gevoel

Sneeuwgors. Foto Koos Dijksterhuis
Sneeuwgors. Foto Koos Dijksterhuis

Onder vogels mag de lente dan begonnen zijn, dat betreft vooral vogels die in Nederland overwinteren of die niet tot ver in Afrika trekken. Wie in Spanje overwintert, heeft wel door dat de winter het laat afweten, het schijnt er alweer boven de dertig graden te zijn geweest. De lepelaars daar zijn al vertrokken. Op Schiermonnikoog zag ik er op 25 februari een tegen de wind optornen.

Op het Schiermonnikoger strand maakt zich eerder een Arctisch gevoel dan een lentegevoel van mij meester. Het natte, nog wintergele groene strand ziet na een bui wit van de hagelstenen. De grote mantelmeeuwen en drieteenstrandlopers staan met de rug in de wind en de kop in de veren te huiveren. Een smelleken, een valkje dat nauwelijks groter is dan een gierzwaluw, scheert langs en jaagt kramsvogels de stuipen op het lijf.

Allemaal winterse soorten. Nog minder zomers zijn de sneeuwgorzen, gekleed in hun fletse winterjas. Met hun zessen struinen ze vergeelde pollen biestarwegras af op mogelijke zaadjes. Bij nadering vliegen ze op en vluchten ze weg over het strand. Dan strijken ze neer tot ik weer te dichtbij kom naar hun zin.

Aan de wadkant, vlakbij de monumentale bank van Banck, scharrelt één sneeuwgors rond. Is ie verdwaald? Is ie de groep kwijt? Ik blijf staan en richt mijn camera. Hij trekt zich niets van me aan en hipt steeds dichterbij. Op vier meter afstand passeert hij me. Hip, hip, pik hier, pik daar, hip hip. Hij is een meester in het mij negeren. Hij ziet mij uiteraard, vogels zien onnoemelijk veel beter dan mensen, en ik moet voor hem reusachtig zijn. Zelfs een kippig mens zou een reus op vier meter afstand zien. De sneeuwgors moet besloten hebben dat ik even ongevaarlijk en oninteressant ben als de bank van Banck.

Nog even en de sneeuwgorzen vliegen naar het hoge noorden, tot Spitsbergen toe. Daar trekken ze hun wit-zwarte broedkleed aan. Dan begint ook voor hen de lente.

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 6 maart ’20)

DELEN
Reacties zijn gesloten.