Waterspreeuw vliegt onder water

Waterspreeuw vliegt onder water

Waterspreeuw. Foto Koos Dijksterhuis
Waterspreeuw. Foto Koos Dijksterhuis

In de Amsterdamse Waterleidingduinen hangt al weken een waterspreeuw rond bij een kanaaltje. We gaan daar wandelen en ik hoop hem te zien. Dat lukt, hij blijkt op dezelfde plek te zitten als waar zeven jaar geleden ook een waterspreeuw rondhing. Waterspreeuwen bezoeken ’s winters vaak de plek die hen eerder is bevallen, maar als dit dezelfde vogel is als die ik daar zeven jaar geleden zag, houdt ie het goed vol. Ik weet niet hoe oud waterspreeuwen worden, maar vier jaar lijkt mij voor een vogel van spreeuwenformaat een kansrijk gemiddelde.

De waterspreeuw zit op de betonnen rand van een duiker, aan de overkant van het kanaaltje op vijf meter afstand. Hij heeft een opgewipt staartje, een bruine rug, een witte hals en borst, en een donkere buik. Het is een zwartbuikwaterspreeuw; de roodbuikwaterspreeuw heeft een roodbruine buik.

De vogel kijkt eens naar links, kijkt eens naar rechts en maakt van tijd tot tijd een duik in het water. Hoewel het steenkoud is, zit hij zacht voor zich uit de zingen, een beetje binnensmonds, zoals spreeuwen ook vaak doen. De waterspreeuw maakt daardoor een even tevreden en ontspannen indruk als zo’n zingende spreeuw, al is hij volstrekt geen familie van de spreeuwen, waterspreeuwen vormen een familie op zichzelf.

De vogel gaat onverstoorbaar zijn gang, onze aanwezigheid lijkt hem niets uit te maken. Hij zal wel gewend zijn aan lieden met verrekijkers en fototoestellen.

Waar zou deze waterspreeuw ’s zomers wonen? De Ardennen zijn het dichtstbijzijnde broedgebied, maar daar leven vooral roodbuikwaterspreeuwen. Een zwartbuik, zoals deze, is waarschijnlijk uit Scandinavië voor de winter gevlucht. Waterspreeuwen broeden in de bergen, waar ze jagen op kleine waterbeestjes. Dat doen ze door onder water te vliegen, als kabouterpinguïns.

Voorafgaand aan elke duik zien we de vogel een tijdje door zijn poten veren, op en neer, alsof hij zich klaarmaakt voor de afzet. Misschien kan hij door dat gedein wel beter de afstand tot het water inschatten. Hij knippert soms met zijn oogleden – een soort duikbrilletjes.

(Natuurdagboek Trouw dinsdag 27 feb. 2018)

DELEN

Eén gedachte over “ Waterspreeuw vliegt onder water

  1. wat goed is voor de ene waterspreeuw is goed voor de andere, dus na zeven jaar niks veranderen aan water en oevers, stuwtje of bestorting, ligt elke denkbare herhaling voor de hand

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.