Wandelende duinen

Wandelende duinen

Duinen van de Bruid van Haarlem. Achterin de nieuwe stuifduinen en de Noordzee. Foto Koos Dijksterhuis
Duinen van de Bruid van Haarlem. Achterin de nieuwe stuifduinen en de Noordzee. Foto Koos Dijksterhuis

Vorige zomer stonden er rond de Kennemerduinen waarschuwingen, dat er paden zouden worden gesloten, omdat er duinen werden afgeplagd. In de duinenrij bij de strandovergang Kattendel, zuidelijk van IJmuiden, zouden zandige valleien worden uitgesleten. Niet door de wind, maar door een aannemer. Het zand werd op vrachtwagens afgevoerd. Daarom gingen de paden dicht, de vrachtwagens moesten erover.

De klus is geklaard, ik nam poolshoogte. Op de Koningsweg, een naam die naar Oranjedefilés klinkt, maar een oud zandpad siert, zijn sporen te zien. De duindoorns in de berm zijn beschadigd. Maar dat is alles. Zelfs de nieuwe zandverstuivingen zien er niet uit alsof ze onlangs een bouwput waren. Ze zien er precies zo uit als op de doorgaans geflatteerde voorlichtingspanelen. Of zouden er nieuwe luchtfoto’s zijn geplakt over de artist’s impressions van vorig jaar? Hoe dan ook, het resultaat mag er wezen. De zandige laagten in de duinenrij zijn nog altijd zo hoog, dat de zee er niet overheen komt. Hoelang zou het duren voor helmgras, duinbramen en andere pioniers het zand weer vastleggen?

Maar misschien waait de zeewind harder dan de bramen groeien. Het achterliggende duingebied bestaat uit zogenoemde paraboolduinen. Vanaf uitkijkpunt de Hazenberg is te zien hoe ze paraboolvormige ruggen vormen. Dat kwam door de wind. Die waait meestal uit het zuidwesten, de duinruggen liggen met hun bolle zijde naar het noordoosten. Dat heeft dit duingebied de status van geologisch reservaat opgeleverd. Het heet de Bruid van Haarlem, niet vanwege de sluiers van zand, maar vanwege de zaadpluizen van kruipwilg, die de duinen ooit versluierden.

Mensen hebben de zandduinen altijd vastgelegd, maar nu maken mensen ze weer los. Laat de paraboolduinen maar wandelen!

(Natuurdagboek Trouw 11 maart 2013)

DELEN
Reacties zijn gesloten.