Vroegertje voor de dotterbloem

Vroegertje voor de dotterbloem

Dotterbloem. Foto Koos Dijksterhuis
Dotterbloem. Foto Koos Dijksterhuis

Maandag schreef ik dat speenkruid er dit jaar vroeg bij is. Op 17 januari zag lezeres Jannie van Bloois het bloeien op een slootkant. Daarop kwam een reactie van Henk Swart en Anneke Haverkamp uit Bussum. ‘Dat kunnen wij niet zo laten passeren’, aldus de reageerders. ‘Op een wandeling tijdens de kerstdagen zagen wij al bloeiend speenkruid langs de slootkant van de Omloop in Schoorl. Dit is toen ook doorgegeven aan Vroege vogels van de VARA.’

De redactie van het Natuurdagboek probeert ook andere relevante natuurmedia bij te houden, maar er ontsnapt weleens een melding aan de aandacht. Het ging ook niet zozeer om een wedstrijd of het achterhalen van het allereerste bloeiende speenkruid, maar meer om het feit dat speenkruid, zoals veel planten en ook vogels, er dit jaar vroeg bij zijn. De vondst van Bloois illustreerde dat en de waarneming van Swart en Haverkamp doet daar een schep bewijs bovenop: baas boven baas. Het eerste speenkruid van 2018 bloeide al in 2017!

In loofbossen en landgoederen schieten daslook en aronskelk al flink op. Boshyacinthen vormen ook al hele pollen. Wie die plant in zijn tuin niet de alleenheerschappij gunt, kan hem maar beter nu al te lijf gaan. Die jonge blaadjes zijn goed te eten als een pittige sla of stamppot. Maar bloeiend heb ik ze nog niet gezien, evenmin als klein hoefblad. Ook Henk Swart van het eerste speenkruid heeft nog geen hoefblad zien bloeien, maar dotterbloemen al wel, afgelopen weekend, in de Hilversumse Meent en ‘zo te zien was dat al een paar dagen het geval’, schrijft hij. Half februari is vroeg voor dotterbloemen maar sommige dotters houden wel van een vroegertje. Andere bloeien pas, of eigenlijk weer in september.

Ook vogels zijn vroeg, zei ik, en in november zag ik al verliefde eenden baltsen. Maar jonge eendjes heb ik nog niet gezien. U wel?

(Natuurdagboek Trouw woensdag 21 feb. 2018)

 

DELEN
Reacties zijn gesloten.