Schaamteloos wit
![Stinkzwam Foto Lucas Lauxen](https://dijksterhuis.net/wp-content/uploads/2018/02/Stinkzwam-Foto-Lucas-Lauxen-ndb-do22.2.18.jpg)
Laatst schreef ik over zilverreigers die vaak witte reigers worden genoemd. Geen rare vergissing, want ze zijn spierwit, niet zilverkleurig.
Op mijn stukje reageerde Jurrie de Vos met die suggestie: ‘Het wordt tijd dat we de zilverrreiger noemen conform de latijnse naam. Dus witte reiger. We noemen de kleur ook van de purperreiger en de blauwe reiger. Die verwijst ook naar de latijnse naam met dien verstande dat er in het latijn grijs staat, maar dat is maar hoe je de kleur wilt noemen.’
Al is het maar hoe je een kleur wilt noemen? Dan kun je wit ook zilver noemen. Als we conform de Latijnse naam te werk gaan, zouden we zilverreigers witte reigers moeten noemen en blauwe reigers grijze reigers. Heb je wel een betere kleur, want blauw zijn blauwe reigers niet.
Hun Latijnse naam is voor sommige dier- en plantsoorten treffender dan de Nederlandse. De dwergstern bijvoorbeeld heeft een wit voorhoofd en heet Sterna albifrons, stern met witte frons. De drieteenstrandloper daarentegen is slechts gedeeltelijk wit, maar heet in het Latijn Calidris alba, witte strandloper. Van de naam guichelheil klopt nog minder; je kunt er geen guichel (krankzinnigheid) mee genezen. Toch zou ik zuinig zijn op zo’n naam als een gedicht.
De meeste soortnamen kloppen trouwens niet; dat wordt een slachting. Het wouwaapje is geen aap, het goudhaantje geen hoen en een snip niet verkouden; moeten we al die prachtige namen afschaffen? En denk niet dat Latijnse namen feilloos zijn; de otterschelp is geheel conform zijn Latijnse naam zo genoemd, al heeft ie niets met otters te maken. Linnaeus wilde hem Lutaria noemen, maar schreef per ongeluk Lutraria, en dat betekent otter.
Conform zijn Latijnse naam zou de grote stinkzwam (phallus impudicus) schaamteloze penis heten. Het plantje tormentil (potentilla erecta) zou in het Nederlands misschien als afrodisiacum opgevat worden en tot misplaatste consumptie van het kuise bloempje kunnen leiden.
Van mij mag u trouwens witte reiger zeggen, hoor. En hoe noemt u voortaan zilverschoon, zilverplevier en silverback?
(Natuurdagboek Trouw donderdag 22 feb. 2018)
Eén gedachte over “ Schaamteloos wit”
Ik wist al niet meer dat ik jou die foto stuurde, wel leuk hè
Vrgr Lucas
Reacties zijn gesloten.