Van de ratten besnuffeld

Van de ratten besnuffeld

9 ratten op 1 avond. Foto Koos Dijksterhuis
9 ratten op 1 avond. Foto Koos Dijksterhuis

Op mijn ontboezeming over het doden van slakken, spinnen, muggen en muizen kreeg ik afkeurende reacties. Ik voel me daar toch al schuldig over, maar wrijf het er gerust nog eens in! Ik kreeg ook vragen naar hoe ik slakken doodmaak en naar de ratten die mijn huis bestormden.

De slakken gooi ik in de stadsvijver of spoel ik door de wc. Ik zou ze liever aan de lijsters, eenden, mollen en kikkers voeren, maar die wagen zich er niet aan, op straffe van een wisse dood door een kat. Ik denk dat de enorme hoeveelheid loslopende katten een oorzaak is van de slakkenplaag hier. Alle slakkeneters worden gedecimeerd.

Ook ratten worden door katten gegrepen, en dat kan prettig zijn als die ratten anders in huis komen. Ik hoorde op het nieuws dat er een rattenplaag is, waartegen te weinig wordt opgetreden. Ik zie bijna nooit een bruine rat (we hebben het niet over bijvoorbeeld muskusratten. Dat zijn geen ratten maar dwergbevers). Maar de rest van Nederland wemelt blijkbaar van de ratten. Ik zie soms wel rattengif liggen, in een soort tunneltjes langs gevels. Ratten- en muizengif is een belangrijke doodsoorzaak van uilen. Daarmee dood je de natuurlijke ratten- en muizenverdelgers.

Ik zie weleens een vergiftige rat: die sleept zich sloom voort en wordt van binnenuit verteerd. Het is een gruwelijke dood, tenzij zo’n rat uit zijn lijden gehaald wordt door een uil of kat. Zo’n rat is een makkelijke prooi – ik zou uw kat maar binnenhouden.

In Pakistan woonde ik aan de rand van tarwe- en rijstvelden. Na de oogst zochten muizen en ratten hun heil elders, ook in mijn huis. Grote ratten soms, ze klommen overal op en keken me dan uitdagend aan. Ik gooide eens mijn schoenen naar ze, toen ze me de weg versperden. Ze renden door de slaapkamer. Ik zette een klem, waarin ik er op één avond negen ving. Maar vergif kwam en komt er bij mij niet in. Ik wil geen uilen vergiftigen en uw kat evenmin.

(Natuurdagboek Trouw dinsdag 17 december ’19)

DELEN
Reacties zijn gesloten.