Twee van de honderden dennenorchissen!

Twee van de honderden dennenorchissen!

Dennenorchis Foto Koos Dijksterhuis
Dennenorchis. Foto Koos Dijksterhuis

De dennenorchis is een kleine orchidee, die in dennenbossen groeit. Maar niet in alle dennenbossen. Het moeten oudere, vochtige dennenbossen zijn, op voedselarme maar zure bodem. Dat is geen veelvoorkomend milieu. Ooit groeiden dennenorchissen op Schiermonnikoog, en wie weet duiken ze daar wel weer eens op. De kleine keverorchis is er tenslotte ook wedergekeerd.

Op Terschelling, bij Bergen, bij Schoorl en langs de Fries-Drentse grens zijn dennenorchissen te vinden, maar je moet goed zoeken. Ze bloeien in juli en augustus en elk jaar schiet me eind augustus te binnen dat ik ze had willen zoeken in de duinen. Nu schiet dat me eens op tijd te binnen en omdat het een eind van huis is, bel ik met de boswachter.

Die meent dat ze achter het bezoekerscentrum bij Schoorl te vinden zijn, al heeft hij ze in geen jaren gezien. Zo nodig moeten we zijn collega’s in het centrum maar vragen.

Op naar Schoorl. Het is zondag en om tien uur zijn de duinen rond het bezoekerscentrum al vergeven van de hardlopers, mountainbikers, vertier zoekende gezinnen en hondenuitlaters. Je kunt wel merken dat bijna niemand nog naar de kerk gaat.

Geliefde en ik lopen op percelen met dennen af, vinden dennenbosjes die toen het nog regende vochtig moeten zijn geweest, en waar het tapijt van dode naalden weinig ondergroei doorlaat. Maar orchideeën, nee.

Terug naar het bezoekerscentrum, waar een jongedame ons uitlegt in welk bosje tussen welke paden we moeten zijn. “Daar staan er meestal honderden”, zegt ze. Het is een paar kilometer lopen, dat hadden we zonder haar hulp niet gevonden. Nu wel, maar het aangewezen bos is droog, er groeit gras en we vinden er niet een orchidee.

We zoeken in naburige percelen en geliefde vindt de eerste. Wat een klein bloempje, op een bladrozet dat verstopt zit onder naalden, mos en blaadjes. Ik vind er ook een en we prijzen ons heel gelukkig met twee van de honderden.

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 9 aug. 19)

DELEN
Reacties zijn gesloten.