Tjirpende krekels

Tjirpende krekels

Parende veldkrekels. Foto Koos Dijksterhuis
Parende veldkrekels. Foto Koos Dijksterhuis

Op vakantie in Noordwest-Spanje scharrelen we rond op een uitkijkplaats langs het bergweggetje. In Spanje worden ondanks Europese landbouwsubsidies nog niet alle bermen en weiden overbemest. Er bloeien nog veldbloemen. En waar veldbloemen zijn, zijn insecten. Die leiden ons af van het uitzicht over het ravijn.

Onder toezicht van een cirkelende gier buig ik me over een distel waarop een zwart-rood gestreepte kever stuifmeel snoept. Het is een bijenwolf. De larven van deze kever jagen op bijenlarven. In Nederland zijn zulke kevers zeldzaam.

Intussen dwarrelt geliefde met haar telefoon op fotostand achter een koningspage aan, een onwaarschijnlijk mooie vlinder. Ze blijft ineens staan en bukt. “Hier zit een raar beest”, zegt ze, “kom eens kijken.”

Ik neem afscheid van de bijenwolf, loop naar geliefde en tuur tussen het gras in de richting die ze aanwijst. Ineens klinkt er een luid en schril getjirp. Dan zie ik het monsterlijke insect. Het is 2,5 centimeter lang en een centimeter breed, met een glanzend, zwart lijf en een glimmend zwarte helm, als een kabouterversie van Darth Vader. Een geelbruine strook scheidt de nek van het lijf.

Het getjirp gaat gepaard met trillende rugschilden. Het is een krekel. Een veldkrekel. Die naam klinkt zo gewoon en veldkrekels waren ooit ook algemeen in Nederland, maar zijn de laatste jaren tegelijk met 99 procent van de veldbloemen en daarvan levende insecten weggemest en -gespoten. Elk volk krijgt het landschap dat het verdient.

Roerloos blijven we kijken naar de tjirpende Darth Vader, als het insect plotseling benaderd wordt door een tweede, iets kleinere veldkrekel. Die komt van achter en bestijgt de tjirper die dat met willig waggelend achterwerk faciliteert. Ze paren. De tjirpende krekel zit onderop. Tjirpen van veldkrekels ook de vrouwtjes? Om als sirenes mannen te lokken? Nee, als veldkrekels paren, neemt de vrouw plaats op de man.

Het bedrijven van de liefde is doorgaans geen tijdsbesteding waarbij publiek op prijs gesteld wordt en als ik iets door mijn hurken zak, onderbreken de krekels hun vrijage.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 14 juni 2017)

 

DELEN
Reacties zijn gesloten.