De zomerse gevarendriehoek

De zomerse gevarendriehoek

Insecten zijn blij met berenklauw. Foto Koos Dijksterhuis
Insecten zijn blij met bereklauw. Foto Koos Dijksterhuis

Mijn ouders hebben mij genoeg over de oorlog verteld, om blij te zijn dat ie voorbij is. Ik hoor bij de eerste generatie Nederlanders die geen oorlog of schaarste heeft meegemaakt. Op het dieptepunt van de recente economische crisis bevonden wij ons op het welvaartsniveau van 1990. En arm dat we waren: we hadden nog maar één auto per huishouden!

Ook met de terreurdreiging van IS wil het maar niet vlotten. De vluchtelingenstroom blijft uit en zelfs zonder actieve regering schijnt de zon. En daar klampt probleemzoekend Nederland zich aan vast. Waarschijnlijk is het de menselijke natuur om problemen te maken, als ze er niet zijn.

Ieder jaar als de zomer begint met blauwe hemels en stralende zonnen, stromen de media vol met waarschuwingen. Verbrandingsgevaar! De Trouw-groenredactie pleit voor zonnebrandcrème, dat in zwemmende omstandigheden extreem watervervuilend is. De redactie maant zonder ironie dat we hooguit tien minuten met ons gezicht in de zon mogen. Irak heeft oorlog, maar wij hebben zonnebrandgevaar!

De teek is een volgende bedreiging die ons vanuit de zomerse bosjes bespringt. De gevarendriehoek wordt gecompleteerd door bereklauw. Nou kun je van bereklauwsap inderdaad brandblaren krijgen. Dat lukt echter alleen als je in de zon een bereklauw met blote handen breekt. Wie doet dat nou? Ik ken veel buitenmensen, maar afgezien van Jeroen Thijssen niemand die ooit door bereklauw gebrand is. Toch wordt bereklauw op internet levensgevaarlijk genoemd. Irak heeft oorlog, maar wij hebben bereklauw!

De enorme, snelgroeiende planten hebben een voedselrijke bodem nodig en bodems worden voedselrijk gemaakt door bemestende en vervuilende mensen. We hebben bereklauwen aan onszelf te danken. Insecten zijn er blij mee. En bereklauwen zijn prachtig, met hun bloemen in juni en hun spookachtige silhouet de rest van het jaar.

Enfin, na juni hoor je er niemand meer over. Straks kampen we weer met vallende takken en blaadjes op de rails. Binnenblijven dan maar? Pas op voor vitamine-D-tekort!

(Natuurdagboek Trouw donderdag 15 juni 2017)

DELEN

Eén gedachte over “ De zomerse gevarendriehoek

  1. Helemaal goed Koos!
    Hij wordt en werd ook veelvuldig ingeschakeld als kruid en in de soep.
    De zaden zijn een natuurlijk viagra 🙂

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.