Stedelijk groenbeheer: bomen kappen

Stedelijk groenbeheer: bomen kappen

Houtkap. Foto Koos Dijksterhuis
Houtkap. Foto Koos Dijksterhuis

Je kunt je jarenlang voor het behoud van bomen inzetten, er kan altijd een moment van onoplettendheid komen waarop de bijl er toch ingaat. Of de autoriteiten komen met het argument dat de boom ziek is, waardoor er “gevaarlijke situaties” ontstaan. Dan kun je je eraan vastspijkeren, maar de boom gaat plat, en de gevaarlijke situatie maakt plaats voor asfalt. Boombescherming is een achterhoedegevecht.

Situaties zijn altijd gevaarlijk, zoals vrijwilligers altijd enthousiast zijn. Zelf ben ik juist enthousiast over mijn betaalde werk, terwijl ik vrijwillig actievoerde omdat ik het nodig vond. Er zijn succesjes geboekt, maar meestal worden bomen, nesten, bloemen, bijen, bermen, rietkragen opgeofferd aan urgentere belangen: asfalt bijvoorbeeld, dan wel het maaiprotocol van de plantsoendienst.

Kort geleden zijn de vele veertig jaar oude populieren en abelen in mijn Groninger wijk gekapt. Nu zijn ze begonnen aan de jongere bomen. De oprukkende bosvogels (boomklever, bosuil, groene specht) hebben zich weer teruggetrokken. Het Stadspark is eerder al aangepakt.

Amsterdam is zichzelf aan het ontgroenen door duizenden bomen te kappen. In Alkmaar, Haarlem en Delft gaan delen van oude parken voor de bijl. Hoewel het kappen en verbranden van bomen tot CO2-uitstoot leidt, is er klimaatsubsidie voor het kappen en verbranden van bomen. Het klimaat schiet er niets mee op; er wordt alleen geld rondgepompt. Haarlem krijgt ruimte voor een parkeerterrein, Alkmaar voor een weg en een ziekenhuis en Delft voor een school. In alle drie de steden gaat het om eeuwenoude parken met dikke loofbomen. Overal proberen bezorgde vrijwilligers de zagen te stoppen.

In Alkmaar procedeert Actiegroep Red de Hout tegen de kapvergunning, in Haarlem hebben 26 duizend mensen een petitie tegen de kap getekend en in Delft werd afgelopen zondag geprotesteerd. Zou het de bomen redden?

(Natuurdagboek Trouw donderdag 14 nov. 19)

DELEN

Eén gedachte over “ Stedelijk groenbeheer: bomen kappen

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.