Spreeuwenpaar

Spreeuwenpaar

Spreeuw. Foto Koos Dijksterhuis
Spreeuw. Foto Koos Dijksterhuis

Sinds drie weken heb ik twee spreeuwen in mijn tuin. Vrouw en man. Het mannetje zit soms in de kersenboom te zingen. Beiden kijken graag vanuit de appelboom om zich heen. Samen landen ze op het gras om larven te zoeken, of tussen de opkomende bosplantjes om insecten en zaden te zoeken, zaden die uit de voerdinges voor mezen vallen.

Omdat er vorig jaar regelmatig een grote bonte specht in mijn appelboom rondhing, heb ik een grote-bonte-spechtenkast opgehangen. Dat is een joekel van een nestkast, met een vliegopening van vijf centimeter. Er zit een dun plankje achter. Het idee is dat spechten zelf een opening willen uithakken. Zo’n plankje lijkt me geen voorwaarde. Het zou betekenen dat ze de kast na een geslaagd seizoen pas opnieuw willen, nadat het plankje weer is aangebracht. Een plankje houdt wel andere holenbroeders buiten de deur, zoals spreeuwen.

Spreeuwen passen prachtig door een opening van vijf centimeter en hebben een voorkeur voor hetzelfde formaat hol als grote bonte spechten. Waar holenschaarste heerst, kunnen spreeuwen en deze spechten geduchte concurrenten zijn.  Mocht het tot een gevecht komen, dan wint, voor zover ik weet, meestal de specht.

Dit jaar is een spechtenpaartje al sinds januari boven in de bomen naast mijn tuin aan het ravotten. Elke ochtend hoor ik hun geroffel. Ik had goede hoop op genestel in mijn nestkast, maar ze talen er niet naar. Toen heb ik het afsluitplaatje maar verwijderd en binnen de kortste keren inspecteerde meneer spreeuw de kast.

Ik had tot een jaar of zeven geleden twee paar spreeuwen onder mijn dakpannen broeden, daarna vier jaar één paar, en tenslotte niet een meer. Het gaat slecht met de spreeuwen, onder meer door ons gigantische insecticidengebruik. Ik ben heel blij als onze vrolijkste vogels zich weer bij mij vestigen. Toch denk ik dat ze uit de kast blijven. Ik zie ze steeds naar het dak van de buren vliegen.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 31 maart 2021)

DELEN
Reacties zijn gesloten.