Spaanse vlaggen in Nederland

Spaanse vlaggen in Nederland

Spaanse vlag. Foto Ludo Doomernik
Spaanse vlag. Foto Ludo Doomernik

De laatste weken kreeg ik meerdere foto’s toegestuurd, van prachtige vlinders, rood, zwart en wit. Met de vraag welke schoonheid men had gekiekt. Tot mijn verrassing betrof het Spaanse vlaggen.

Zelf heb ik nog nooit in Nederland een Spaanse vlag gezien. Wel in het buitenland, vooral Frankrijk. De nu in Nederland gemelde vlinders zijn allemaal in het zuiden des lands gezien. Spaanse vlaggen rukken op naar het noorden en komen in sommige zomers met vrij veel vlinders steeds verder ons land in. In Wallonië en hier en daar in Vlaanderen zijn ze al helemaal ingeburgerd, en in Zuid-Limburg zijn ze ook al jaren iedere zomer present.

Spaanse vlaggen zijn vrij forse vlinders. In rust zijn ze driehoekig van vorm. Hun bovenvleugels zijn zwart met witte zebrastrepen. Hun ondervleugels zijn rood met vier zwarte stippen. Die rode ondervleugels zijn alleen te zien als ze hun bovenvleugels enigszins spreiden.

Ze lijken op grote beervlinders, nachtvlinders die in Nederland vooral als rupsen massaal kunnen voorkomen, maar die je overdag alleen ziet als je in de tuin aan het wieden bent en ze opschrikt. Spaanse vlaggen zijn ook nachtvlinders, maar dan van een soort dat dag en nacht actief is. Ze zitten graag op bloemrijk grasland dat omzoomd wordt door vochtige bosjes. Dan kunnen ze opwarmen in de wei en afkoelen in het bos. Hun eitjes zetten ze af op onder meer leverkruid, brandnetel, dovenetels en hondsdraf. Voor hun nectarconsumptie zijn ze breder georiënteerd en waarderen ze ook vlinderstruik, zoals op de foto te zien is.

Klimaatverandering lijkt mij een ernstig probleem, dat ingrijpender maatregelen vereist dan mondkapjes, maar zelfs een ramp van die orde brengt kleine voordelen met zich mee. Een Spaanse vlag in de zomer vind ik een aanwinst, net als al die andere vlinders die uit het zuiden oprukken, zoals keizersmantels, rouwmantels, kolibrievlinders, konings- en koninginnenpages.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 27 augustus ’20)

DELEN
Reacties zijn gesloten.