Schuursikkelvlinder – klein maar fijn

Schuursikkelvlinder – klein maar fijn

Schuursikkelmot Borkhausenia minutella. Foto Koos Dijksterhuis
Schuursikkelmot Borkhausenia minutella. Foto Koos Dijksterhuis

Er fladdert een motje door de kamer. Hij of zij probeert de ingang van de lampenkap te vinden. Voor ie zijn vleugeltjes schroeit, moet ik ‘m zien te vangen. Gauw de lamp uit. Maar waar is het nachtvlindertje gebleven?

Hé, daar vlindert ie vlak voor me langs. Hij gaat op de wand zitten, nog geen centimeter lang. Ik pak een limonadeglas. Voor ik dat om hem heen kan plaatsen, vliegt ie weer weg. ‘Het is voor je eigen bestwil’, zeg ik, maar de boodschap komt niet over. Ik zie hem niet meer.

Waarom nachtvlinders op licht afgaan is een raadsel. Er zijn natuurlijk wel verklaringen bedacht, maar nooit bewezen en niet altijd zo geloofwaardig. Zo zou een nachtvlinder een lamp min of meer aanzien voor een oplichtend hemellichaam. Zo’n beestje oriënteert zich op onder meer de maan en raakt van slag door de elektrische kunstmaan.

Het lijkt me sterk. Veel insecten komen op een indirect verlicht raam af, een oplichtende rechthoek. Zien zij een rechthoek aan voor de maan?

Ik kan me indenken, dat als ik in een roeiboot de Noordzee over zou steken, ik dan ’s nachts ook op een lichtboei zou afvaren, zonder duidelijke reden. Misschien doet zo’n nachtvlinder ook maar wat.

Als ik het glas naar de keuken breng, zie ik de vlinder op het raam zitten. Ik pak snel een vel papier en vang hem in het glas. Papier eronder, raam open, en vrij.

De volgende morgen vind ik hem op de vensterbank, dood. Na de lancering blijkbaar toch weer naar binnen gevlogen. Zo’n klein, beweeglijk dier kan niet zolang zonder brandstof. Wat moet ie ook in de keuken?

In het daglicht zie ik hoe mooi het vlindertje is. Met oranje vlekjes en franje aan de vleugels. Dood laat ie zich geduldig fotograferen. Het is een schuursikkelvlinder. Ik lees op wiki dat deze soort in mei en juni als vlinder vliegt. Daarna leeft ie voort als rups, die zich voedt ‘met gedroogde vruchten en zaden’. Argwanend loer ik naar mijn voorraadpotten.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 13 mei ’20)

DELEN
Reacties zijn gesloten.