Rozerode nachtvlinder

Rozerode nachtvlinder

Kamperfoelie + klein avondrood. Foto Meint Mulder
Kamperfoelie + klein avondrood. Foto Meint Mulder

Het klein avondrood is één van de mooiste vlinders die er zijn. Het is zeker één van de mooiste nachtvlinders. Je vraagt je af wie er ’s nachts geniet van kleuren, maar insecten hebben een heel andere kijk op hun omgeving. Wat wij zien als rozerood, zien zij misschien wel als oogverblindende stralen. Hoe dan ook, klein avondrood lurkt tijdens zijn nachtelijke vluchten graag aan de rozerode bloemen van kamperfoelie. De vlinder op de foto doet dat zittend, maar klein avondrood zuigt vaak vliegend de nectar uit bloemen.

Kamperfoelie is een nachtplant. De bloemen zijn er overdag ook wel, maar verspreiden alleen ’s nachts dat bedwelmend zoete aroma, dat op zwoele zomeravonden zo lekker ruikt. Op die geur komen nachtvlinders af. Klein avondrood bijvoorbeeld, dat helemaal niet klein is, maar minder groot dan zijn neef het groot avondrood. Beide avondroden horen bij de pijlstaarten, een oogstrelende vlinderfamile met vaak buitenissige uitdossingen. Doodshoofden bijvoorbeeld. Hun rupsen zijn groot en dik, met angstaanjagende uitsteeksels en woeste gezichten. Sommige kunnen spugen. De rups van klein avondrood trekt zijn kop in, waardoor hij eruit ziet als een bulldog die klaar staat voor de strijd. Hij pompt zijn toch al grote oogvlekken op en trilt en schudt met zijn lijf. Uw eerste reflex zou zijn: afblijven. U zou snel uw hand terugtrekken en dat is precies de bedoeling.

Behalve kamperfoelie zijn rhododendronbloemen in trek bij deze nachtvlinders, evenals slangenkruid. Slangenkruid is een duinplant en klein avondrood komt relatief veel voor in de duinen. De vlinder zet haar eitjes namelijk af op verschillende soorten walstro en als er één duinplanten is, dan is het wel walstro.

(Natuurdagboek Trouw 13 aug. 2013)

DELEN
Reacties zijn gesloten.