Ringslang in het bos

Ringslang in het bos

Ringslang juv. Foto Koos Dijksterhuis
Ringslang juv. Foto Koos Dijksterhuis

In het bos kruiste een ringslang mijn pad. Ringslangen zie ik bijna nooit, andere slangen nog minder. Ringslangen leven bij het water, maar begeven zich om eieren te leggen soms ver van dat water af. Uit het ei gekropen ringslangen zoeken weer hun weg naar het water.

De ringslang in kwestie was ook een jonkie, zo groot als een fors geschapen regenworm. Als ik in natuur geïnteresseerde lieden rondleid door een gebied, waarvan ik vertel dat er ringslangen voorkomen, dan reageert men altijd met enige opwinding. Slangen hebben ten onrechte een angstaanjagend imago. Ik vraag altijd of men iemand kent, die in Nederland door een slang gebeten is, en nog nooit beaamde iemand dat.

Zelfs als je hem optilt, bijt een ringslang niet. Optillen is echter niet aan te raden. Opgetild worden is vervelend voor een ringslang, die daarop kan reageren door de optiller te bevuilen met een stinkdier-achtig goedje, waarvan de verwijdering veel groene zeep kost.

Slangen worden sinds de zondeval verguisd en bestreden. Satan vermomde zich immers als slang, althans voor ie de gedaante van een bok aannam. Rare jongens, die duivels. Ook verloren slangen een groot deel van hun leefgebied sinds we onze wateren vervuilden. Tegenwoordig zijn auto’s en fietsers de grootste bedreigingen voor slangen, ik vond drie platgereden jonge ringslangen op een heel rustig weggetje. Ringslangen houden hun lichaamstemperatuur op peil door in de zon op te warmen of in de schaduw af te koelen. Op warm asfalt is het ook goed zonnebaden…

Op een hoop bladeren liggen ze ook graag en in zo’n hoop leggen ze hun twintig, dertig eieren. Als het in zo’n hoop tot een temperatuur van 25 à 30 graden broeit komen de eieren uit. Bij schaarste aan broeihopen kunnen er in één hoop honderden eieren gelegd worden. Geschikte broeihopen zijn meer in het bos te vinden dan bij water, zodat de slangen zich soms ver van water begeven.

(Natuurdagboek Trouw maandag 13 juni ’22)

DELEN
Reacties zijn gesloten.