Pleidooi voor trein en fiets

Pleidooi voor trein en fiets

Foto Koos Dijksterhuis

De zichzelf groen-groener-groenst noemende regering trekt miljarden uit voor asfalt. Tien jaar geleden, toen natuurbescherming en cultuurbeleving werden wegbezuinigd, stak de regering ook al miljarden extra in asfalt. Dankzij de nieuwe wegen is de lengte aan files toegenomen. Naarmate er meer asfalt ligt, rijden de mensen meer auto. Dat zie je vaker: hoe meer zwembaden, des te meer er gezwommen wordt.

Net als de verhoging van de maximumsnelheid is de uitbreiding van het wegennet een maatregel met grote impact op klimaatverandering, helaas in ongewenste richting. Iedereen weet dat auto’s en asfalt de klimaatdoelen niet dichterbij brengen, integendeel. Daaraan zouden juist investeringen in openbaar vervoer en fietsverkeer bijdragen. Daarbij zouden treinkaartjes goedkoper, en vliegtickets duurder moeten worden.

Als je een auto hebt, is die goedkoper dan de trein, zeker met twee reizigers. Om het vliegtuig te mijden, moet je helemaal de geldpest hebben. Ik nam afgelopen zomer de trein naar de Middellandse Zee en telde daarvoor vijf keer zoveel neer als een vliegretour zou hebben gekost. Zo wordt wenselijk gedrag bestraft, in plaats van beloond.

Als ik de stad in wil, neem ik de fiets, want dat gaat sneller dan de auto, kost en vervuilt niks, levert lichaamsbeweging op en scheelt parkeerverdriet. Maar hoewel het laten staan van de auto goed is voor milieu en veiligheid, neemt ook een stilstaande auto ruimte in. De Nederlandse auto’s zouden een parkeerterrein van acht bij acht kilometer bumper aan bumper kunnen vullen. Hoeveel straten, lanen en pleinen staan er niet vol auto’s? Allemaal ruimte die zonder auto’s voor bomen, bloemen, speeltoestellen, bankjes beschikbaar zou komen! Oh, nemen gestalde fietsen ook veel ruimte in? Daar valt wat op te bedenken, zie foto.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 7 november ’18)

DELEN
Reacties zijn gesloten.