Planten (m/v)

Planten (m/v)

Mannetjesorchis Foto Koos Dijksterhuis
Mannetjesorchis Foto Koos Dijksterhuis

Mannetjesvaren, vrouwtjesvaren, vrouwenmantel, mannetjesereprijs, vrouwentong… In het plantenrijk is genderneutraliteit ver te zoeken. Hoewel je dat ook anders kunt zien. Genoemde planten zijn soorten, geen geslachten, laat staan genders. Gender is een Amerikaans woord voor geslacht in maatschappelijke zin. Ooit volgde ik een college vrouwenstudies. Later heette dat genderstudies, omdat er behalve vrouwen ook mannen bleken te bestaan. Het heet nog steeds genderstudies, nu omdat er géén vrouwen of mannen meer bestaan.

Terug naar de planten: mannetjesvarens en vrouwtjesvarens vermenigvuldigen zich door versmelting van mannelijke en vrouwelijke cellen, maar aparte geslachten hebben ze niet; er bestaan geen vrouwtjesmannetjesvarens. De plant vormt beide geslachtscellen zelf. Vrouw en man in één; neutraler vind je het niet. Dat tweeslachtige geldt voor veel planten. Als het over plantengeslachten gaat, gaat het niet eens over m/v-verschillen, maar over verwantschappen. Mannetjesereprijs is een soort uit het geslacht ereprijs.

In de vogelwereld maakt vooral de mannetjesputter het bont en in de insectenwereld hebben we de heerbeestjes, die in Engeland juist ladybirds heten!

Wij mensen maken graag onderscheid. Bij een geboorte is de eerste vraag: jongen of meisje? Ook van jonge huisdieren willen we de sekse weten. Ik betwijfel of dat ooit verandert. Dat we bij een arts aan een man denken, is een seksistisch vooroordeel, maar als we lezen over kroeglopers die ’s nachts bushaltes vernielen, is het dan ook een seksistisch vooroordeel dat we aan jongens denken? Over seksisme geschreven: welke vrouw wordt door officiële instanties nooit “geachte heer” genoemd? En wie iets bestelt via internet, moet altijd m of v aanvinken. Daar is het onderscheid pas echt overbodig. Dat de m altijd eerder komt dan de v, lijkt me trouwens ook puur seksisme.

Weer terug naar de planten. De mannetjesorchis is de macho onder de planten. Orchis betekent testikel. Mannetjesteelbal. Toch denk ik niet dat de naam snel veranderd wordt. Plantennamen zijn wel vaker verouderd. Na bijna zestien jaar euro heet duizendguldenkruid, een geslacht uit de gentiaanfamilie, nog steeds duizendguldenkruid.

(Natuurdagboek Trouw dinsddag 1 aug. 2017)

DELEN
Reacties zijn gesloten.