Paarse strandlopers met kuikens

Paarse strandlopers met kuikens

Paarse strandloper met jongen. Foto Koos DijksterhuisLopend door het Spitsbergse hoofdplaatsje Longyearbyen komen we op grazige stukken toendra rendieren tegen, brandganzen met jongen, kleine rietganzen met jongen, sneeuwgorzen met jongen en paarse strandlopers met jongen.

Paarse strandlopers zijn noordelijke strandlopers die ’s winters in Nederland te zien zijn langs dijken en pieren. Er is eigenlijk maar één strandloper die het meest op het strand te zien is: de drieteenstrandloper. Ook die broedt in het hoge noorden, waar ie het strand tijdelijk voor de toendra inruilt.

Paarse strandlopers wisselen ’s zomers hun stenige kusten ook in voor de toendra, al hebben ze een voorkeur voor een rotsachtige toendra. Ze leggen hun eitjes zelfs graag in een zandig kuiltje in stenige stroomvlakten. Ik heb ze eens boven zo’n stenenvlakte zien en horen baltsen. Dan zwieren ze ratelend door de lucht.

Nu word ik, in mijn eentje zo ver mogelijk uit het stadje zwervend (tot een bord met een ijsbeer erop mij tegenhoudt), afgeleid door een alarmerende paarse strandloper met een kuiken tussen de stenen langs een bergbeek. Het kuiken drukt zich roerloos tegen de grond, terwijl zijn vader of moeder vlak langs mij fladdert, met hangende vleugels en hinkende pootjes. Ik loop door, de strandloper wellicht het idee gevend dat ie een aanval heeft afgeslagen.

Ik kan de vogel goed bekijken. Hij (v/m) is zo groot als een spreeuw, loopt op gele poten en heeft een iets gekromde snavel als van een bonte strandloper. Zijn fraai goudgeel en donkerbruin gemengde rug is versierd met een paarse gloed. De vogel houdt mij in de gaten met zijn wit omrande en gewenkbrauwde oogjes.

Paarse strandloperkuikens lopen binnen een dag na uitkomst al rond, zoekend naar vliegen, rouwmuggen, zoetwater- en zeebeestjes.

Elders zie ik een paarse strandloper met twee kuikens onbekommerd langs een beekje scharrelen. Er wordt niet gealarmeerd, gedrukt, gehinkt of gehangen.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 21 juli ’22)

DELEN
Reacties zijn gesloten.