Oranje touw van plastic

Oranje touw van plastic

Plastic touw op het strand. Foto Koos Dijksterhuis
Plastic touw op het strand. Foto Koos Dijksterhuis

De springvloed, opgehitst door de noordwestenwind, heeft het strand van Schiermonnikoog overspoeld tot aan de jonge duinen, die tot klippen zijn afgekalfd. Het water ebt weer weg. Zand stuift over de natte strandvlakte en bedekt schelpen, dode vogels en zeewier met een vochtig laagje. Ook het drijfvuil raakt ondergestoven.

De uit het zand stekende stukken plastic zijn zandkleurig en zou je kunnen aanzien voor flappen zeesla. Als ik eraan trek, scheuren ze af. Ik kom prullen uit dat vrachtschip van vorig jaar tegen, muurvast in het zand. Maar het meeste afval is het gebruikelijke, dat altijd op elk strand ligt: lappen landbouwplastic, vuilniszakken, ballonnen en wenslampions; ik krijg ze er alleen uit als ik het natte zand weggraaf. Dat kost tijd en mijn handen worden ijsklompen.

Er moet een vuilnisbelt onder het zand liggen. Misschien graven archeologen die over duizend jaar op. Nu beperk ik me tot de eindjes touw die uit het zand steken. Dat touw bestaat uit plastic draadjes en is oersterk. Als ik eraan trek, haal ik een lang touw, een tros touwtjes of een visnet boven. Ik spoel de modder en schud het water eraf, en prop het in een zak. Het zijn er zoveel, algauw neem ik alleen nog de oranje touwen mee. Blauwe, groene en rode negeer ik; een mens moet soms kiezen. Toch kan ik de oogst na een kilometer bijna niet meer tillen, zo zwaar.

Vroeger waren visnetten en trossen gemaakt van hennep of sisal. Als netten in zee gedumpt werden, vergingen ze na een tijd. Nu is alles van plastic. Van Spitsbergen tot Zuid-Afrika, van Schiermonnikoog tot Honolulu, alle stranden liggen vol plastic. Ik wandel graag op het strand, maar al dat plastic en ander afval maakt me verdrietig.

De plastic tas werd in 1959 uitgevonden als milieuvriendelijk alternatief voor de papieren wegwerptas. Als ik naar de duinen loop zie ik gescheurde plastic tassen als vaandels aan de duindoorns wapperen.

(Natuurdagboek Trouw dinsdag 3 maart ’20)

DELEN
Reacties zijn gesloten.