Oranje-blauw zwemmend geraamte

Oranje-blauw zwemmend geraamte

Vrouwtjeskreeft met eierzak Foto Ingrid Margry-Moonen
Vrouwtjeskreeft met eierzak. Foto Ingrid Margry-Moonen

Ooit had ik een sollicitatiegesprek in Boxtel. Ik zat drie uur in de trein en greep na het gesprek de buitenkans om iets van de omgeving te zien. Wanneer komt een mens nou in Boxtel? Ik had een vouwfiets bij me en zag op de kaart een bosje. Daar toog ik heen.

Het betrof de Geelders. Dat bos is doorsneden met sloten, om te ontwateren. Van de grond zijn tussen de sloten wallen opgeworpen: zogenoemde rabatten, waarop de bomen staan. De sloten staan vol water na regen, en drogen soms weer op. Uitgerekend in dat bos heeft ARK Natuurontwikkeling een grote populatie van het zeldzame oranje-blauw zwemmend geraamte ontdekt. Het oranje-blauw zwemmend geraamte is een kieuwpootkreeftje van drie centimeter lengte. Het ligt als eitje in een droge sloot en komt tot leven als de sloot nat wordt. De eitjes kunnen in passieve wachtstand jarenlang overleven.

De laatste jaren waren al een paar keer oranje-blauw zwemmend geraamtes gevonden in de Geelders, en een paar meer langs de IJssel in Gelderland, maar die werden als incidentele zonderlingen van een verder uitgestorven soort beschouwd. Met de ontdekking van deze populatie is het kieuwpootkreeftje uit de dood herrezen! Nu had ARK er ook gericht naar gezocht, wat de trefkans verhoogde maar wat de vondst niet minder opzienbarend maakt. Er moet ook maar net water in een sloot staan, waar eitjes in de bodem zaten.

‘Bij volwassen mannetjes is het tweede paar antennen uitgegroeid tot mondflappen waarmee het vrouwtje bij de paring wordt vastgehouden’, lees ik op de site van ARK. Vrouwtjes hebben vaak een volle eierzak, zie foto. Aan haar doorzichtigheid en blauwe rug dankt ze het geraamte en het blauw in haar naam. De kreeftjes zwemmen in rugligging, maar als er van onder een lamp op ze wordt gericht, draaien ze zich om.

Ik heb de Geelders vaker bezocht, want ik kreeg de baan. Een zwemmend oranje-blauw geraamte ben ik er nooit tegengekomen.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 20 augustus ’20)

DELEN
Reacties zijn gesloten.