Ondergrondse dieren

Ondergrondse dieren

Pissebed. Foto Koos Dijksterhuis
Pissebed. Foto Koos Dijksterhuis

Of het komt door de droge zomer of door mijn biologische ontslakking weet ik niet, maar ik heb minder naakt- en huisjesslakken in de tuin dan anders. Zelfs nu het regent zie ik ze weinig.

Als droogte de doorslag geeft, zullen daar meer tuindiertjes onder lijden. Veel van die beestjes schuwen het zonlicht. Pissebedden bijvoorbeeld.

Pissebedden zijn geen insecten, maar kreeftachtigen. Kreeftachtigen horen wel bij de stam der geleedpotigen, net als spinachtigen, duizendpoten en insecten. Wormen en slakken dan weer niet, al zijn dat ook zonlicht schuwende tuindiertjes.

Deze zomer had ik nauwelijks muggen, oorwurmen en zelfs mieren in de tuin. Maar pissebedden deden niet aan krimp. Gek, want zoals alle kreeftachtigen houden ze van vochtige leefomstandigheden.

Zelfs op de heetste dagen tijdens de droogte hoefde ik maar een plant in een bloempot op het terras te zetten, of binnen een etmaal krioelde dat gaatje in de pot van de pissebedden, in Groningen overigens steenmotten genoemd. Andere jaren zou zo’n pot ook door mieren worden gekoloniseerd, maar afgelopen zomer niet.

Zijn mijn pissebedden uitzonderlijk?

Misschien wordt de uitzonderingspositie van pissebedden bevestigd of juist weerlegd tijdens de Bodemdierendagen, die het Nederlands Instituut voor Ecologie samen met de Universiteit van Wageningen voor de achtste keer organiseert, en die tot woensdag 5 oktober duren. Tijdens die Bodemdierendagen gaan groepen volwassenen en vooral kinderen op zoek naar het onder- en vlak-boven-de-grondse leven. Daarmee moet de kennis over en belangstelling voor het kruiperig gedierte toenemen. Zonder bodemleven is er geen vruchtbare aarde en zou plantengroei onmogelijk zijn.

Op www.bodemdierendagen.nl is te zien hoe je mee kunt doen. Daar is ook een zoekkaart van tien soortgroepen te vinden, waar behalve de hierboven genoemde dieren ook miljoenpoten, kevers en spinnen op staan, evenals de mol.

(Natuurdagboek Trouw maandag 26 september 2022)

DELEN
Reacties zijn gesloten.