Nestelende merel voor de poes

Merelvrouw met mos. Foto Koos Dijksterhuis
Merelvrouw met mos. Foto Koos Dijksterhuis

Op maandag zie ik de merel met een snavel vol mos. Mijn gazon bestaat grotendeels uit mos en vogels komen er graag nestmateriaal halen. Dat mos is te danken aan de cavia’s, die toen ze nog leefden systematisch iedere grasspriet naar binnen werkten, zodat het mos de overhand kreeg. Mos is taboe in tuinland, de chemische industrie doet goede zaken met vergiften tegen mos, maar ik vind avondzon door mos één van de mooiste uitzichten. En vogels zijn blij met mos.

De merel hipt over het mos met een enorme dot. Het is een vrouwtje. Ze springt op het kniehoge hekje en blijft even zitten. Ze kijkt rond. Als ze de kust veilig genoeg vindt, boort ze zich op twee meter hoogte in de klimop die het muurtje tussen het terras van de buren en het mijne.

Ik zie haar de hele middag met mos in de weer. Het is telkens het vrouwtje. Ik dacht dat merels geëmancipeerder waren, maar dat geldt in ieder geval niet voor deze merelin. Merelmannen zullen trouwens ook niet snel op de eieren gaan zitten. Wel slepen ze voer aan. Kostwinners.

Op dinsdag hervat de merelvrouw haar werkzaamheden. Een kat komt aangeslopen en spiedt likkebaardend naar de vogel. Ik jaag de kat weg. Na vijf minuten zit er een andere kat bij. Ook die jaag ik weg. Een achterhoedegevecht. Ik kan geen weken wacht houden en om dat nest nou aan alle kanten in schrikdraad te verpakken… Ik moet me er maar bij neerleggen dat dit merelnest door een kat wordt uitgehaald. Uw kat zou zoiets waarschijnlijk nooit doen, maar andermans huiskatten konden wel eens de belangrijkste doodsoorzaak zijn van tuinvogels.

(Natuurdagboek T

Nestelende merel voor de poes
DELEN

3 gedachten over “Nestelende merel voor de poes

  • 30 maart 2015 om 19:33
    Permalink

    Omdat huisdieren geen wilde dieren zijn. Ze horen niet in de natuur. Kunnen de natuur nogal verstoren. Helaas.

  • 30 maart 2015 om 18:13
    Permalink

    4 miljoen met brokken gevoerde roofdieren loslaten is een allesbehalve natuurlijke gang van zaken.

  • 30 maart 2015 om 17:54
    Permalink

    Waarom worden ‘natuurlijke’ processen zoals een roofdier dat een prooi bespeurt en mogelijk gaat vangen en nuttigen als dat in de achtertuin gebeurt als ongewenst beoordeeld terwijl dat in “de natuur” als heel normaal wordt beschouwd ?

Reacties zijn gesloten.