Mooie bladerboeken over natuur

Mooie bladerboeken over natuur

Kievit met kuiken. Illustratie uit De wereld in het klein
Kievit met kuiken. Illustratie uit De wereld in het klein

Er verschijnen heel veel boeken. Hoe minder we lezen, des te meer lijken we te schrijven. Wat er alleen al aan natuurboeken verschijnt! Het is niet bij te benen. Ik doe er zelf trouwens nog aan mee ook, als ik denk dat ik iets te melden heb wat bij lezers verbazing, verrassing, verontwaardiging of ontroering wekt. Daarbij: ik lees ook veel.

Behalve leesboeken verschijnen er veel kijkboeken. Afgelopen week kreeg ik er twee opgestuurd, terwijl ik voor twee andere bedankte. Het zijn allebei mooie boeken, op de vorm en uitvoering is niet bezuinigd.

In Een dier is ook maar een mens (Uitg. Wijdemeer, 96 p, €25) combineren schrijver Eppie Dam en schilder Janine van Zeeland hun metiers. Van Zeeland schildert allerlei dieren, waarvan de mol favoriet lijkt. Dam schrijft er kwatrijnen bij in het AB-rijmschema in het metrum van Tiels Flipje: slepend en staand rijm wisselt consequent af. Het leuke is dat hij inhaakt op niet alleen het onderwerp, maar ook op de vorm van de schilderijen. Bij een plaat van kraaien op groen raaigras verwijst hij naar de troosteloze weilanden van de moderne veehouderij, maar noemt hij ze ‘groene zeeën olieverf’.

Het andere boek is de moeder aller salontafelboeken. De wereld in het klein, de verrassende ontdekking van een oer-Hollands landschap (Uitg. Bornmeer, 576 p, € 49,90) is een turf over de Krimpenerwaard, waar Caroline Waltman in een buitenhuis de lockdowns doorbracht. Haar twaalfjarige dochter Gloria Waltman Flore en zij maakten samen deze ode aan het veenweidelandschap. Behalve landschap en natuur, planten en dieren komen allerlei ambachtelijke bezigheden aan de orde, in tekst en in beeld. Het boek bevat verhaaltjes, recepten, handleidingen, foto’s en tekeningen. De liefde voor het landschap en ongetwijfeld ook voor elkaar straalt uit het boek, en dat is wat het boek zo mooi maakt. Samen met je kind een boek maken, wie zou dat niet willen?

(Natuurdagboek Trouw woensdag 9 augustus ’23)

DELEN
Reacties zijn gesloten.