Meer of minder koeten?

Meer of minder koeten?

Meerkoet doodt gruttokuiken. Foto Gejo Wassink
Meerkoet doodt gruttokuiken. Foto Gejo Wassink

De provincie Friesland wil dieren die eieren of kuikens eten doden, teneinde de weidevogels te redden. Die zijn er niet veel meer. Als ik van Groningen naar Maastricht reis, kom ik niet één grutto tegen, niet één tureluur, niet één scholekster en hooguit een handvol kieviten. Zelfs graspiepers zie ik niet. Een kwikstaart hier, een spreeuw daar; dat is ‘t wel.

De stille lente waar Rachel Carson in 1962 voor waarschuwde is inmiddels een feit. Wat niet wegneemt dat er nog een paar toevluchtsoorden voor weidevogels zijn, waar je niet doorkomt als je van Groningen naar Maastricht reist. Daar beheren veehouders of natuurbeheerders het grasland op een manier, zoals dat vijftig jaar geleden gebeurde. Het wemelt er van de grutto’s, tureluurs, scholeksters en kieviten.

Uit modern landbouwgebied zijn de meeste vogels verdwenen. Ze verdwenen ook waar geen vossen of buizerds waren. Roofdieren de schuld geven is net zo absurd als weidevogels de schuld geven van de achteruitgang van de insecten die ze eten.

Stel dat u een hongerige reiger was. Zou u dan naar een levenloos weiland gaan of naar een weiland met kuikens? Juist, de laatste toevluchtsoorden voor weidevogels trekken roofdieren aan.

Je kunt alle vossen, marters, bunzingen, hermelijnen, wezels, meeuwen, kiekendieven, reigers, ooievaars, egels, ratten, kraaien, eksters uitroeien; zolang het landschap onleefbaar is, zal het de weidevogels niet redden.  Wel raak je dan ook nog de reigers kwijt.

Die laatste weidevogelgebieden, zoals Arkemheen bij Nijkerk, zijn met hun sloten ook een magneet voor watervogels, zoals meerkoeten. Vogelonderzoeker Gejo Wassink zette daar een meerkoet op de foto. Die klauterde de oever op, waar drie gruttokuikens liepen. Een voor een en sleurde de meerkoet ze het water in. Daar pikte hij ze dood. De grutto-ouders doken erop, maar dat deerde de meerkoet niet.

Gaat Friesland nu ook meerkoeten doden?

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 18 juni ’21)

DELEN
Reacties zijn gesloten.