Loveboat naar vogeleiland

Zwartkopmeeuwen. Foto Pim Wolf
Zwartkopmeeuwen. Foto Pim Wolf

Natuurjournalist Rob Buiter werd gevraagd of hij iemand kende die een korte lezing kon geven tijdens een vogelkijk-zeilboottochtje voor vrijgezellen. Rob is getrouwd en stuurde de vraag door naar mij. Vrijgezeller dan ik vind je ze niet!

Debby Doodeman organiseert vaker vogelreisjes in een zeilschip op het IJsselmeer. Ze dacht dat er wel natuurliefhebbers zouden zijn, die een even groene vriend of vriendin zoeken.

‘We gaan naar De Kreupel’, zei Doodeman, en ik antwoordde: ‘dan ga ik graag mee!’ Prachtig vogeleilandje, daar kom je niet gauw. Misschien ga ik het aan boord hebben over partnerkeuzes van vogels. Meestal hebben de vrouwtjes het voor het kiezen. De mannetjes dossen zich zo kleurrijk mogelijk uit om op te vallen. Bij mensen lijken vrouwen het soms ook voor het kiezen te hebben, maar dossen zij zich kleurrijker uit dan mannen. Gek.

Kort na dat verzoek was ik op een congres van vogelonderzoekers. Er zaten twee jonge vrouwen voor mij. Op vogelcongressen is de overheersende haarkleur vaak grijs. Vogels zijn wel populair onder jongeren, maar dialezingen over vogels niet. Toch gaan ze vaak over spannende beslissingen die vogels nemen, over leven en dood, over seks en overspel. De jonge vrouwen bleken fanatieke vogelaars. Ze gaan mee op de boot, één van hen bleek de organisator te zijn. Hoe toevallig!

Trouws schoonmaakschrijfster Diet Groothuis vaart 18 mei trouwens ook mee op de loveboat. Mei is een mooie tijd voor de Kreupel! Het vogeleilandje van zeventig hectare is in 2003 aangelegd. Twee zandplaten waar duizenden vogels  veilig voor katten en vossen op de grond kunnen broeden. Mantelmeeuwen zijn er wel, gevaar loert altijd wel ergens. Sternen, plevieren, eenden, zwartkopmeeuwen; ik ben benieuwd wat we zien!

www.fogol.nl

(Natuurdagboek Trouw 6 mei 2014)

Loveboat naar vogeleiland
DELEN
Tags: