Oranjetipje doorgedrongen tot museum
In het Groninger Museum hangen onder de naam Natural Beauty landschappen en stillevens van de meest uiteenlopende schilders, zoals Fra Angelico, Van Goyen en Monet. Ze komen allemaal uit de privéverzameling van de Duitse tropenarts en kunstverzamelaar Gustav Rau, die in 2002 overleed.
Een stadsparkje van Monet is altijd prachtig, maar hoe anders dan een jachttableau van Carl Eduard Schuch of Alejandro de Doarte. Ik vind een tafel vol doodgeschoten beesten nooit zo’n feestelijk gezicht, maar het is interessant om te zien wat men toen zoal schoot en serveerde. Behalve eenden, hazen, fazanten en patrijzen zijn er vaak putters of andere zangvogels te zien, reigers of steltlopers. Schuch heeft naast de fazant twee kieviten geschilderd, één op de buik, één op de rug.
Het schilderij dat mij het meest bekoort is wel het oranjetipje met tulp. Lente-achtiger krijg je het niet. Deze lente is rijk aan oranjetipjes, maar dat er één tot in het Groninger Museum wist door te dringen, is toch verrassend! Er staat ook een rups op, en een hagedis. Die hagedis zal de rups misschien eten. Ik zie trouwens niet gauw gebeuren dat een oranjetipje eitjes afzet op een tulp, maar dat zal de schilder niet hebben geweten.
Die schilder is Margareta de Heer of Francois de Geest, dat is niet zeker. Beiden woonden in de zeventiende eeuw in Leeuwarden en ze hebben veel bloemen en insecten geschilderd. De Geest schilderde voroal bloemen, De Heer vooral beestjes. Ze deden dat prachtig.
Natural Beauty is te zien tot 25 mei. Als u erheen gaat, moet u qua landschappen beslist ook de vaste verzameling Ploeg-schilderijen zien, kleurrijke impressies van de Groninger ommelanden.
(Natuurdagboek 5 mei 2014)