Lange bloeier goed voor de stoelgang

Lange bloeier goed voor de stoelgang

Duizendblad, Foto Koos Dijksterhuis

Eén van de langst doorbloeiende bloemen is duizendblad. Duizendblad heeft witte, soms lila schermbloemen, met gele hartjes. Om het lastig te maken is duizendblad ingedeeld bij de composieten, niet bij de schermbloemen.

Aan zo’n taaie rakker die tot december bloeit worden ongetwijfeld geneeskrachtige werkingen toegedicht. Even zoeken, want ik mag altijd graag lezen welke geneeskrachtige werkingen toegedicht worden. Meestal betreft het stimulering van de stoelgang en urine-uitdrijving. Je krijgt er dus diarree van en moet ervan plassen. Dat betekent waarschijnlijk dat het een gifplant is en het gif er zo snel mogelijk uitmoet. Als je dat ‘geneeskrachtig’ noemt, kun je er aan verdienen.

Eens kijken wat duizendblad te bieden heeft. En zie: spijsverteringsbevorderend, meldt een webshophoudster over haar dure zakjes gedroogd duizendblad. Ja, hallo, alles wat je eet of drinkt stimuleert de spijsvertering. Wandelen stimuleert verplaatsing. Het opzuigen en uitblazen van lucht stimuleert de ademhaling. Zou de alternatieve genezeres zich nietszeggend uiten omdat ze niets te zeggen heeft? Nee, ik denk dat ze met spijsvertering de stoelgang bedoelt. Daar heb je de stoelgangbevorderende werking weer. Ook zou duizendblad ‘samentrekkend en bloedstelpend op de maagdarmslijmvliezen’ zijn. Het is wartaal, maar angstaanjagende wartaal, iets waar mijn maag van samentrekt. Voorts stimuleert duizendblad de menstruatie. Ook buiten de maag bevordert het de doorbloeding van de slijmvliezen. Je krijgt er dus bloedneuzen en andere bloedingen van. Je moet er wat voor overhebben om diarree te krijgen!

Nee, als ik mijn stoelgang wil stimuleren, wend ik me wel tot bruine bonen met ui. Dan blijft het duizendblad bloeien en is er nog iets bloeiends te zien op straat. En die prachtige duizendbladeren, zacht en groen. Bladeren als veren.

DELEN
Reacties zijn gesloten.