Korfmossels

Korfmossels. Foto Koos Dijksterhuis
Korfmossels. Foto Koos Dijksterhuis

Als kind verzamelde ik schelpen. Ik kende de meeste Nederlandse soorten wel. Toen ik een jaar of twintig geleden eens zwom in het Veluwemeer, vond ik kleine schelpen die ik niet kende. Zeeschelpen hadden mijn voorkeur, en dit waren zoetwaterschelpen, maar het waren zoetwaterschelpen met de stevigheid van zeeschelpen. Thuis begon ik te zoeken en te bladeren en zo ontdekte ik dat het korfmossels waren. Geen korfslakken dus, dat zijn piepkleine slakjes met huisjes in de vorm van bijenkorfjes, wier aanwezigheid destijds de aanleg van de A73 wist te vertragen.

Nee dit waren korfmossels, geen familie van de mossels trouwens, maar wel tweekleppigen, geen slakkenhuizen. Ze zijn er nog niet zolang, in Nederland althans. Nu wel, nu zijn ze algemeen, en ze zijn er in twee soorten. Er zijn toegeknepen korfmossels en Aziatische korfmossels. Aziatische zijn  exoten, maar de toegeknepen korfmossels zijn dat net zo goed. Meegevoerd in ballastwater liftten ze onbedoeld mee met schepen uit Oost-Europa. Via het Rijn-Donau-kanaal komen de kleurrijkste types ons land binnen.

Menig natuurliefhebber krijgt een rood waas voor ogen van exotische dieren of planten, maar hoewel ze soms inheemse soorten verdringen en andere problemen veroorzaken, zijn ze soms ook een aanwinst. Meestal vinden exotische nieuwkomers wel hun plek in de natuur en komen er vanzelf natuurlijke vijanden.

Ik pleit dus niet voor een Oost-Europa-meldpunt inzake korfmossels, maar voor een nieuwkomer zijn er wel opvallend veel van. Laatst zag ik langs een van de grote rivieren een schelpenpaadje van plaatselijk opgeviste schelpen. Louter korfmossels. Beide soorten. De toegeknepen korfmossel zier er iets toegeknepener uit dan de Aziatische. Bovendien heeft hij een paarse gloed aan de binnenkant.

(Natuurdagboek Trouw 12 mei 2014)

Korfmossels
DELEN
Tags: