Klimop voor liefde, trouw en vruchtbaarheid

Klimop voor liefde, trouw en vruchtbaarheid

Klimop doorgezaagd. Foto Koos Dijksterhuis
Klimop doorgezaagd. Foto Koos Dijksterhuis

We kregen nieuwe buren. Eén van de eerste handelingen die ze verrichtten was het doorsnijden en wegtrekken van de klimop die hun en ook onze schuur begroeide. ‘Tegen het vocht in de schuur’,  verklaarde de buurman.

Klimop houdt juist het klimaat in de schuur constant. Zonder klimop wordt het ’s zomers heet en droog, ’s winters koud en klam en tijdens een regenbui ronduit nat. Daarbij beschermt klimop de de muren tegen de zon.

Velen beschouwen klimop ten onrechte als duivelse wurger van bomen. Tot midden in de bossen zagen deze lieden oeroude klimops door, met stengels van wel een decimeter dikte. Wat een barbaarsheid.

Al die misverstanden over klimop… Vierhonderd jaar geleden wist men wel beter. Toevallig was ik bij een goede vriend van me die de scepter zwaait over het Hannemahuis, het charmante gemeentemuseum van Harlingen. Zelfs wie wars is van musea kan daar op adem komen in de prachtige binnentuin met monumentale rode beuk. Ik kom er graag. Nu wilde ik het beroemde Portret van een stel van Frans Hals zien. Dat schilderij uit 1622 is van het Rijksmuseum, maar hangt nu tijdelijk in Harlingen op een ereplaats. Vriend Hugo weet er van alles over te vertellen.

Hals schilderde een pas getrouwd stel naast een distel en onder een met klimop begroeide boom. Klimop zoekt houvast aan een boom, zoals geliefden aan elkaar. Bovendien is de plant jaarrond fris en groen. Destijds stond klimop symbool voor trouw en vruchtbaarheid, en dat imago zou ook vandaag de dag recht doen aan klimop, al was het maar vanwege de vele insecten en vogels die erin leven.

De distel staat evenmin toevallig op het Hals-doek. Distels worden ook al ten onrechte verguisd. Ze zijn vaak wel stekelig, maar ze bloeien prachtig en leveren nectar aan vlinders en hommels. Wat Hals ermee wilde zeggen blijft gissen.

Bij onze schuur heb ik nieuwe klimop geplant.

Portret van een stel in Hannemahuis t/m zondag 3/9.

(Natuurdagboek Trouw maandag 21 augustus ’23)

DELEN
Reacties zijn gesloten.