Kleine pinksterblomkes

Kleine pinksterblomkes

Kleine veldkers. Foto Koos Dijksterhuis

Terwijl de pinksterbloemen opkomen, maar hun bloemen nog in de knop houden, staan hun kleine neefjes al weken te bloeien. Kleine veldkers heeft op pinksterbloemen lijkende blaadjes, maar witte, geen lila bloemen. En vooral zijn de planten veel kleiner, zowel hun blaadjes als hun bloemetjes.

Kleine veldkersen vallen niet zo op. Klein en wit, wie let daarop? Ik wel, ik houd juist wel van het kleine, en op kleine veldkers ben ik extra gesteld omdat het midden in de winter al de lente aankondigt. Als in de herfst ontkiemd, groen miniplantje heeft het zich de hele winter klaargemaakt voor de bloei. Het is zeer algemeen. Het groeit bij mij in de tuin in de volle grond, in verdwaalde potten, tussen de stoeptegels, overal. Het komt verspreid over de wereld voor, vaak heel plaatselijk, soms wijder verbreid, zoals in de VS, Australië en Nieuw-Zeeland, wellicht ooit meegenomen door emigranten. Maar Europa is zijn thuisbasis, met Nederland als harde kern. Nergens op de wereld is de dichtheid van kleine veldkers zo hoog.

Er zijn mensen die alle leven uit hun tuin weren met verharding en vergif. Er zijn er die met moeite grote, felgekleurde bloemen opkweken en die alles wantrouwen wat spontaan opkomt en talrijk is. En er zijn mensen die een voorkeur hebben voor wilde planten die weinig getuinier nodig hebben. U mag raden tot welke categorie ik mezelf reken. U mag het juiste antwoord naar mij sturen, maar nodig is dat niet, want ik weet het al.

Kleine veldkers heet Cardamine in wetenschapperslatijn. Cardium betekent hart en de plant werd wel gebruikt als middel tegen hartkwalen. Hij kan gegeten worden in salades en stamppotten en smaakt peperachtig. Met Kardamom deelt het zijn naam en zijn eetbaarheid, maar meer ook niet.

Kleine veldkers blijft nog maanden bloeien, maar zal weldra overruled worden door zijn grote nicht. In het Fries heten de veldkersjes lytse pinksterblomkes.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 27 maart ’19)

DELEN
Reacties zijn gesloten.