Kat en pluis

Kat en pluis

Kat op nestkast. Foto Annelieke Loman
Kat op nestkast. Foto Annelieke Loman

Nu de vogels hun achterstand op de lente inhalen door massaal aan het nestelen te slaan, likkebaarden onze katten. Vorig jaar schreef ik dat katten per jaar miljoenen vogels vangen en dat hun drukkende invloed op vogelaantallen onvermijdelijk is. Er kwamen brieven, ik moest niet overdrijven, er waren toch nog merels en mezen? Miljoen vogels per jaar – onzin!  De briefschrijvers kregen onlangs gelijk. Uit het laatste onderzoek blijken katten per jaar geen miljoenen, maar tientallen miljoenen vogels te doden.

Dierenliefhebbers vinden het niet leuk als een kraai een kuikentje pakt, maar voor hun kat ligt dat anders. Of de eigen kat zou zoiets nooit doen, of het is nou eenmaal de natuur, of men lacht vertederd om de ondeugende avonturier.

Katten zijn prachtig en gezellig en lief, ik weet er alles van, ik heb zelf katten gehad en ik ken haast niemand die geen kat heeft, en al die katten kruipen bij mij op schoot.

Ik heb katten met ijsvogels, karekieten en jonge eendjes in de bek zien lopen. Ik had een eendenslaapplaats achter mijn huis. Jonge eendjes sliepen op de oever met hun moeder en andere eenden. Iedere avond zag ik een kat langs komen. Na een paar dagen waren de jonge eendjes op. Die kat weet niet beter. Maar om nou 3,5 miljoen roofdieren op de vogels los te laten en dat ‘de natuur’ te noemen? Laten we vanaf nu tot eind juni onze kat een belletje aanbinden. Als u hem de kat aanhangt, krijgt u er een van me, ik betaal zelfs de verzendkosten. Eén belletje per kat kan tientallen vogels redden. Zolang de voorraad strekt, ik heb er twaalf.

(naam+adres aanmelden via www.dijksterhuis.net)

(Natuurdagboek Trouw 26 april 2013)

DELEN

3 gedachten over “Kat en pluis

 1. Er zijn enkele studies, maar kijk eens op http://www.sciencenews.org/view/generic/id/347928/description/Cats_kill_more_than_one_billion_birds_each_year
  Dat eksters toenemen is nieuw voor me. Bij mijn weten is hun aantal jarenlang afgenomen. Daarbij worden eksters en kraaien niet door mensen gehouden en met miljoenen losgelaten.

 2. In onze tuin werden alle vogelnesten leeggehaald door eksters en kraaien. In hoeveel tuinen zou dit gebeuren? En hoeveel vogeltjes zou dit de natuur kosten?
  Graag zou ik willen weten waar het onderzoek waar u het over heeft gepubliceerd werd? Ik lees vaak deze beweringen over katten maar zie nooit waar de info vandaan komt.
  Vriendelijke groet, Otto

 3. Beste Koos,
  Jij bent één van mijn helden. Dank zij jou sla ik als eerste de Trouw open , speciaal op de natuurpagina. Maar dat je op 3 mei schreef helemaal naar Nieuw Statenzijl te zijn geweest om de Blauuwborst te zien, dat gaat ver. Verder dan nodig. Want ongeveer waar jouw achtertuin ophoudt begint natuurgebied Kardinge! Beheerd door Natuurmonumenten. Samen met 14 collega’s gids ik al vrijwilliger in dit gebied. Geloof maar dat daar ook blauwborsten zitten! Zo dichtbij! Een held blijf je wel

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.