De mooiste vlinders

Tot zaterdag kunt u stemmen op uw lievelingsvlinder. Bij de verkieizing van het mooiste vogelgeluid, heb ik strategisch gestemd. Ik vind de zang van merel, nachtegaal en zanglijster mooier dan het hoge, schelle roepje van de koperwiek, maar merel, nachtegaal en zanglijster zouden toch wel winnen. Ik steun graag losers. De koperwiek scoorde het laagst.

Grote beer (L) Foto Koos Dijksterhuis; Oranjetipje (R) Foto Jeanette Essink
Grote beer (L) Foto Koos Dijksterhuis; Oranjetipje (R) Foto Jeanette Essink

Kars Veling van de Vlinderstichting was zondag bij Vroege Vogels. Hij voerde campagne voor het oranjetipje. Het opranjetipje is ook mijn favoriet. Mooi en lente-achtig, oranjetipjes maken me blij. Ze zijn niet zo algemeen dat je ze zomaar in je tuin ziet, maar wel zo algemeen dat je ze, als je wilt, te zien kunt krijgen. De komende tijd althans, als ze verpopt zijn en rondvliegen en als de oranjeloze vrouwtjes eitjes afzetten op pinksterbloem en look-zonder-look.

Maar volgens de presentatoren kiest haast niemand nachtvlinders, ze zijn onbekend en dus onbemind. Oei, zal ik dan een onooglijk motje kiezen? De meelmot bijvoorbeeld, die slierten rag in de meel achterlaat? Ik weet zeker dat ie onderaan eindigt, dus hij zou in mijn traditie passen.

Maar op de website staat hij niet. Er is een selectie van dagvlinders en enkele spectaculaire, bekende of dagactieve nachtvlinders. Groot avondrood, rood weeskind, kolibrivlinder, nachtpauwoog. Een soort groslist. Dan maar mijn lievelingsnachtvlinder.

Ik heb ooit in mijn stadstuintje een prachtige, rood-wit-oranjerode vlinder gevonden. Het bleek een grote beer te zijn. Een andere keer, kamperend aan een bosrand, zag ik er een slapend. Pas toen het pikkedonker was, kwam er beweging in en vloog hij weg.

Gelukkig mag ik een top-3 kiezen. 1 oranjetipje, 2 grote beer. Nu de derde nog. Zucht.

(Natuurdagboek Trouw 25 april 2013)

De mooiste vlinders
DELEN