Bonte vliegenvangers komen tegelijk

Bonte vliegenvanger, Foto Jeanette Essink
Bonte vliegenvanger, Foto Jeanette Essink

Dat de lente aan de frisse kant was, en dat de bloemen laat bloeiden en de vogels laat broedden. Dat nemen we dan ook zomaar aan hè, dat die vogels later broeden. Natuurlijk, het is koud, er zijn geen rupsjes, ze kunnen maar beter even wachten. Desnoods slaan ze een seizoen over, of de eerste leg, als ze vaker leggen. Want al die inspanning – bij lage slagingskans zou het verspilling zijn.

Maar neem nou de bonte vliegenvangers. Hoewel u er misschien nog nooit een gezien heeft, steekt de bonte vlieg zo onderhand de koolmees naar de kroon als gevierd onderzoeksobject. Christiaan Both onderzoekt ze met zijn collega’s al jaren. In Drenthe hangen honderden nestkasten die jaarlijks worden bewoond door bonte vliegenvangers. Alleen al daarom moet het onderzoek een stimulans zijn voor de bonte-vliegenvangerstand. En dat kunnen ze wel gebruiken, want de bonte zangvogels overwinteren in Afrika en kunnen het naar voren opschuivende begin van de lente niet bijbenen. Daardoor komen ze te laat voor de rupsenpiek.

Maar deze lente kwamen ze te vroeg voor rupsen. En net als veel andere Afrikagangers hielden ze zich gedeisd. Maar zodra het zondag 14 april warmer werd, kwam de invasie op gang. Die zondag kwamen de eerste bonte vliegenvangers, al waren het er nog maar drie. Both schat dat de volgende vier dagen driekwart arriveerde. Van de mannetjes dan, de vrouwtjes komen altijd later. Hoewel die dit jaar ook vroeg zijn. Ze slaan meteen al aan het nestelen.

Alles wijst er volgens Both op dat de vogels ongeveer twee nachtvluchten van Nederland hebben gewacht op een weersomslag. Hadden ze vlakbij gezeten, dan waren er 14 april al wel meer gezien.

(Natuurdagboek Trouw 30 april 2013)

Bonte vliegenvangers komen tegelijk
DELEN

Eén gedachte over “Bonte vliegenvangers komen tegelijk

  • 1 juni 2013 om 13:33
    Permalink

    Ik heb een tijdje terug een nestkastje opgehangen en deze word nu ook bewoond door bonte vliegenvangers! wat een leuk vogeltje! sinds 30 mei zie ik alleen nog 1 af en toe vliegen dus de ander zit vast al op de eitjes. Ik ben heel benieuwd. annette uit odoorn (drenthe)

Reacties zijn gesloten.