Kanjer van een sprinkhaan

Kanjer van een sprinkhaan

Egyptische treksprinkhaan. Foto Koos Dijksterhuis

Uit mijn kindertijd herinner ik me graslandjes waar het ritselde van de sprinkhanen. Daarvoor moet je nu naar het buitenland. In weinig landen zijn insecticiden zo in trek als in Nederland, en hoewel sommige liefhebbers ervan beweren dat insecten niet van insecticiden doodgaan, wordt ons land zo onderhand toch behoorlijk insectenarm. Sprinkhaanplagen hoeven we niet te vrezen.

Sardinië daarentegen zucht onder een sprinkhaanplaag. Dat is uitzonderlijk. Sprinkhaanplagen komen zelfs in Egypte maar weinig voor. Autoriteiten reageren op plagen meestal met vergif. Op de wereld moeten schuren vol DDT en ander vergif liggen, niemand weet hoeveel en waar. Bij een plaag wordt er een nieuwe voorraad aangeschaft.

Er zijn ook biologische bestrijdingsmiddelen. Een schimmel bijvoorbeeld die de sprinkhanen verzwakt, zodat ze een gemakkelijke prooi worden voor de legioenen die korte metten met ze maken: hagedissen, zangvogels, roofvogels, spitsmuizen, mollen, woestijnratten, tot mensen aan toe. Wie eenmaal vergif spuit, vermoordt ook de natuurlijke vijanden, zodat een volgende plaag…

Gelukkig komen plagen zelden voor. Zelfs de Egyptische treksprinkhaan is een bescheiden wezen dat zijn leefgebied deelt met tientallen andere sprinkhaansoorten. De soort komt rond de hele Middellandse Zee voor en tot ver daarbuiten, want hij heet niet voor niets treksprinkhaan. Dat Egyptische dankt ie aan Exodus, denk ik. Zo’n bijbelverhaal blijft dat dier duizenden jaren achtervolgen.

Egyptische treksprinkhanen worden soms in Nederland aangetroffen. Misschien vliegen ze met zuidenwinden mee, maar waarschijnlijk halen we ze zelf hierheen in vliegtuigen, vrachtwagens en caravans. Ze zijn geen blijverdjes; wat moeten ze in ons giftige land?

Mocht u vakantieplannen hebben voor Zuid-Europa, let dan eens op of u zo’n kanjer van een treksprinkhaan tegenkomt: een Egyptische, een Europese of een andere soort.

(Natuurdagboek Trouw maandag 17 juni ’19)

DELEN
Reacties zijn gesloten.