Jonge das door ATBerijder aangereden

Jonge das door ATBerijder aangereden

Dasje. Foto Das en Boom
Dasje. Foto Das & Boom

Na een week heeft de dassenopvang van de Stichting Das & Boom te Beek-Ubbergen een aangereden jonge das teruggezet bij de burcht waar hij geboren werd.

De jonge das was door wandelaars gevonden op een ATB-pad. Hij had slappe achterpoten en zere voorpoten. Hij was aangereden door een mountainbiker. De das had niets gebroken en herstelde goed, en is inmiddels terug bij zijn familie. Op een wildcamera is te zien dat hij met zijn broertje of zusje speelt.

Het ATB-pad is aangelegd in een terrein van Natuurmonumenten bij Nijmegen. ATB-paden zijn de zoveelste aanslag op de natuur. Waar ATB-paden worden aangelegd, verdwijnen de hazelwormen. Die liggen op open plekjes te zonnen en zien in zo’n pad een open plek. Ook met dassen gaan wildfietsers niet samen, zoals nu weer bleek.

Natuurmonumenten heeft het fietspad meteen om het betreffende bosje heengeleid. Dat betekent niet dat er geen fietsers meer langs de dassenburcht racen, want ATB-ers doen graag avontuurlijk. “Hun laatste hobby is ’s nachts fietsen”, zegt voorzitter Jaap Dirkmaat van Das & Boom. “De dieren kunnen overdag al nergens terecht en nu raken ze ook het holst van de nacht nog kwijt. Op internet plaatsen ze lollig bedoelde filmpjes van zichzelf als ze langs geschrokken dassen raggen. Hedendaagse natuurbeheerders beschermen hun gebieden hier niet tegen, maar leggen zelfs ATB-paden aan!”

Sinds natuurbescherming niet meer draait om natuurbescherming, maar om recreatie, zijn vrijwel alle gebieden opengesteld en voorzien van parkeerplaatsen en paden van allerlei slag. Dit zou het “draagvlak” moeten verhogen.

“Als het om draagvlak gaat, zouden ze de ATB-ers moeten weren”, meent Dirkmaat. “De zes miljoen wandelaars in Nederland ergeren zich mateloos aan de 200 duizend ATB-ers die over bestaande en nieuw aangelegde paden voortrazen, parallel aan of kruisend met de wandelpaden.”

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 2 juli ’21)

DELEN
Reacties zijn gesloten.