Het licht uit

Het licht uit

Bubbelbad. Foto Koos Dijksterhuis
Bubbelbad. Foto Koos Dijksterhuis

Of we zaterdag van half 9 tot half 10 het licht uitdoen ‘voor de aarde’. Energiebesparing, klimaat enzo. Een actie van het Wereldnatuurfonds. Da’s leuk, we hoeven alleen maar een uurtje het licht uit te doen, om ons weldoeners te voelen!

Zou de aarde er iets mee opschieten? Dat niet, maar wij voelen ons er beter bij en dat is toch mooi. Ik kwam erachter dat sinds ik in mijn huis woon, het stroomverbruik met tweederde is gedaald. Het verschil zit ‘m in het bubbelbad. Voorheen bubbelde men dagelijks, wij nemen meestal een douche. Niet omdat het bubbelbad zo’n elektrische grootverbruiker is, maar omdat we er de tijd niet voor nemen. Wij voelen ons daar dus geen weldoener door, daarvoor hebben we een duister uurtje nodig.

Zouden in de vele kantoren van bedrijven en overheid, die mijn woonplaats er de laatste tien jaar heeft bijgekregen, de duizenden TL-buizen ook een uurtje uitgaan? Tot dusver baadt de stad dag en nacht in het licht. Geen ambtenaar doet het licht uit. Waarschijnlijk beseft de laatste ambtenaar ook niet dat hij de laatste is die vertrekt. Hij werkt in een collectief gebouw, er branden collectieve lampen, die doet hij niet uit. Misschien zaterdag wel. En dan blijft het licht maar liefst het halve weekend uit! Maandag weer onbekommerd in de schijnwerpers.

Zaterdagavond dus, half 9. Wat gaan we doen, dat uurtje? Valt de tv onder het uitgaansgebod? De computer, de smartfoon? Zou ik mijn kinderen kunnen overhalen boeken te lezen, spelletjes te doen of liedjes te zingen bij kaarslicht? Of lekker in bad? Baden in het donker, fijn onthaasten in de bubbels!

(Natuurdagboek Trouw 22 maart 2013)

DELEN
Reacties zijn gesloten.