Het geluk is met…

Het geluk is met…

Witte klaverblad Foto Koos Dijksterhuis
Witte klaverblad. Foto Koos Dijksterhuis

Vanwege dag en datum bied ik wat tegenwicht met deze plant. Zoals iedereen weet brengt een klavertje-4 geluk. Ik heb eens met vrouw en peuter een hele dag in de file gestaan in de Ardennen. Al die auto’s waren naar de zonsverduistering geweest. Na een paar uur sloegen we een zijweggetje in, door het bos. Daar scharrelden we wat op een klaverveldje, waar we waarachtig een klavertje-4 vonden. Helaas bleek de file niet te zijn opgelost, ik heb nog nooit zo’n lange file meegemaakt, we kwamen die dag niet verder dan Maastricht.

Op internet vind ik traditionele en spirituele verklaringen voor het geluk van een klavertje-4. Volgens een oude traditie dankt het klavertje-4 zijn gelukkige gave aan de heilige vorm van het kruis. Dat een kruis geluk brengt, lijkt mij een discutabele stelling, maar voor logica moet je niet bij het geloof aankloppen.

De spirituele verklaring is uitgebreider. Vier is een heilig getal; er zijn vier windstreken, vier elementen, vier jaargetijden, en zo keuvelt het nog even door. Alleen de Bende van Vier en de Daltons worden er niet bijgehaald. Achteraf is voor alles wel een verklaring te fantaseren. Maar noem mij een getal dat niet heilig is. Drie is zeker zo heilig als vier, kijk maar naar de driegeleding in de Antroposofie en de drieëenheid van het Christendom. Nee, als het om heilige vormen en getallen gaat, had beter het klavertje 3 geluk kunnen brengen. Was dát de uitzondering geweest, dan had het klavertje 3 ongetwijfeld geluk gebracht.

Naar schatting is tussen één op de duizend en één op de tienduizend klavers een klavertje-4. Het betreft tamelijk ongelukkige afwijkingen van de witte klaver.

Er zijn klavertjes 4 te koop. Dat zijn alleen geen klavers maar klaverzuringen. Die zijn niet verwant aan klavers, maar laten zich makkelijker vier blaadjes aankweken. Veel geluk ermee!

Ik ga trouwens nooit meer naar een zonsverduistering. Mij te druk.

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 13 september ’19)

DELEN

Eén gedachte over “ Het geluk is met…

  1. ha Koos,

    nog maar weer eens: dank voor je natuurbespiegelingen. Soms raakt een onderwerp me meer dan andere. Het zet me aan tot reageren. Klavertje vier was het thema van het geboortekaartje van de dochter die mijn man en ik kregen. Na haar broer completeerde ze dit symbool voor geluk. Ik was niet lang gelukkig: een postnatale depressie is geen lolletje. Ik sla 49 jaar over. Mijn bijna 50-jarige dochter is een sterke, hardwerkende moeder geworden van vier kinderen. Twee zwartharige, twee blondharige. Wat mij nu gelukkig stemt is het zien van een bloeiende ingezaaide klaverwei om de grond zuurstof te geven. Naast de toepassing alle gif dat in de noten- en pruimengaarden wordt gespoten geeft het mij een goed gevoel dat steeds meer agrariërs hier de oude natuurlijke manier van met je grond omgaan steeds meer toepassen. Al zijn de klavers in de genoemde wei vast niet allemaal vierbladig, ik word er gelukkig van.
    En wat de Ardennen betreft: één klavertje vier zegt meer dan duizend Driebladige-.
    groet uit de Lot-et-Garonne,
    Annemieke Wetting

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.