Groningen is de sternenprovincie

Groningen is de sternenprovincie

Reuzenstern. Foto Koos Dijksterhuis
Reuzenstern. Foto Koos Dijksterhuis

Wat betreft soorten sterns gaat er niets boven Groningen. In die provincie zijn alle negen Nederlandse sterns te zien.

Natuurlijk zijn er visdiefjes, ’s lands algemeenste sternensoort die op binnenwateren zowel als op zee naar visjes duikt. Momenteel zijn er volgroeide maar nog niet uit de kinderkleren gegroeide jonge visdiefjes.

In de Oostpolder bij het Zuidlaardermeer zijn bovendien drie soorten moerassterns te zien. Onze moerasstern bij uitstek is de zwarte stern, die op drijvende waterplanten broedt, vooral op veenplassen. Daarnaast komen er in lente en herfst witwangsterns op bezoek uit Oost-Europa. Soms broeden ze zelfs bij het Zuidlaardermeer. Het zijn fraaie vogels met zwart lijf, rode poten, witte staart en witte vleugels. Behalve witvleugel- zijn er ook witwangsterns te gast, maar dan uit Zuid-Europa. Deze soort broedt vaker bij het Zuidlaardermeer. De witwangstern ziet eruit als een compacte, grijzige visdief met witte wangen.

Aan de Waddenkust vliegen op visdiefjes lijkende Noordse sterns. Aan zee zijn meteen grote sterns en dwergsterns te zien, vooral aan de Noordzeekust. Daarvoor zou je in Groningen naar Rottum moeten, maar voor Groningers is Schiermonnikoog ook eh… Grote sterns vliegen krassend langs, soms als een pijl in het water duikend. Dwergsterntjes hangen biddend boven de waterlijn.

Dan zijn er nog twee soorten die nu, in de nazomer, op doortrek in Groningen bivakkeren. De reuzenstern uit de Botnische golf is boven grotere wateren jagend te zien of op zandbanken luierend. Het Zuidlaardermeer, Lauwersmeer en IJsselmeer zijn goede plekken. Reuzensterns zijn zo groot als zilvermeeuwen en hebben een forse, vuurrode snavel.

De andere nazomerse doortrekker is de lachstern, die zo groot is al een grote stern maar wat steviger gebouwd. In de buurt van de Pekela’s hangen er een paar rond. Lachsterns vangen geen vis, maar jagen boven land of water op insecten.

(Natuurdagboek Trouw dinsdag 30 augustus 2022)

DELEN
Reacties zijn gesloten.