Gezzzoem en gezang

Gezzzoem en gezang

Bijen in boom. Foto Koos Dijksterhuis
Bijen in boom. Foto Koos Dijksterhuis

Komend weekend [dwz 4 tm. 6 juni ’22 (red.)] wandel ik dertien keer met een groepje mensen door landgoed Oranjewoud naar de muziekvoorstelling Zzzoem. Zzzoem is een compositie van Mayke Nas voor insecten, speakerbloembed en fagot.

Ik heb vaak dubbele gevoelens over kunst in de natuur. Openluchttheater, beelden in het bos, muziek in de buitenlucht – het wordt er allemaal mooier en leuker van. Maar als we zo graag cultuur beleven in de natuur, laten we dan zorgen voor een enorme oppervlakte natuur, zodat ie niet onder de voet gelopen wordt door de mensenmenigten die inspiratie (of rust of vertier) zoeken.

Nu is de voorstelling in een kas op een weiland, zodat zingende vogels en krekels, zoemende bijen en kwakende kikkers niet afgeleid worden. En het Oranjewoudfestival is niet slechts een festival met de natuur als decor, maar alle voorstellingen zijn er geïnspireerd door de natuur. Als er in de tuin overdag een korte, oorstrelende insectencompositie te beluisteren valt, waar mensen twintig minuten voor moeten lopen, dan lijkt het mij een goede zaak om die mensen in compacte groepjes naar de kas te gidsen, en onderweg te vertellen welke vogels er te horen of te zien zijn. Ik zal niet in tongen spreken.

In de bossen van het landgoed komen dassen voor, eekhoorns, bosuilen en zwarte spechten. Die zullen zich vast niet vertonen. Maar wellicht laten een winterkoninkje, een zanglijster, een zwartkopje en een tjiftjaf zich horen. En heel misschien een spotvogel, of een wielewaal. Dudeljo klinkt zijn lied, dudeljo en anders niet.

De compositie Zzzoem laat een meerstemmig bloembed horen, bestaande uit mechanisch aangedreven luidsprekertjes op steeltjes. Ik herinner me uit mijn kindertijd bloemrijke graslanden waar het gonsde van de bijen en tjirpte van de sprinkhanen. Zulke weiden hebben we met veel overheidssubsidie weggemest en -vergiftigd. Ik ben benieuwd of Zzzoem aan mijn herinnering kan tippen.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 2 juni ’22)

DELEN
Reacties zijn gesloten.